چکیده
در شرايط كنوني اقتصاد ايران با توجه به رويكرد مسئولان كشور در جهت توسعه صادرات غير نفتي و كاهش وابستگي به درآمدهاي نفتي، بخش خدمات اهميت ويژه اي يافته است. از جمله بخش هايي كه تحت عنوان خدمات نوين طي چند سال گذشته به بازار صادرات راه يافته است، نرم افزار است.
مقدمه
هدف مقاله حاضر معرفی نرم افزار به عنوان یک صنعت و بررسی وضعیت آن در کشور است. در این راستا به عنوان یک نمونه مقایسه به وضعیت کنونی صنعت نرم افزار در کشور هند و ایران پرداخته شده است.
مهم ترین مشکلی که در بررسی وضعیت نرم افزار در ایران وجود دارد کمبود منابع وپراكندگي آنهاست. با وجود پیشینه 40 ساله صنعت نرم افزار در ایران ، تحقیقات کمی در مورد وضعیت آن صورت گرفته است و اگر هم تحقیقی شده بیشتر به صورت کیفی بوده و بر مشکلات موجود و پیشنهاد راهکارها تاکید کرده است. که شاید عدم سازمان یافتگی و پراکندگی بازار نرم افزار از علت های آن باشد.
در اين جا وضعیت کنونی صنعت نرم افزار ایران را در چهار قسمت تقاضا ، سرمایه ، نیروی انسانی و فن آوری بررسی می کنیم.
– تقاضا
برای بهبود تقاضا در بازار یک سری اقدامات توسط دولت انجام گرفته است، با این وجود وضع کنونی بازار نرم افزار ایران سامان یافته نیست.
اقدامات انجام گرفته
اقداماتی که تا کنون برای بهبود تقاضا انجام گرفته است به شرح زیر می باشد:
1 – تصویب قانون مالکیت معنوی برای کلیه نرم افزارهای تولید داخل توسط مجلس شورای اسلامی.
2 – طرح حمایت از پایگاه داده تهیه شده توسط شورای عالی انفورماتیک.
3 – ضمانت دولتی در قراردادهایی که میان شرکت های ایرانی و خارجی منعقد می شود.
- وضعیت کنونی بازار نرم افزار در ایران
با توجه به حجم بازار ( تقاضا ) و میزان تولید ( عرضه ) ، نرم افزارهای موجود در بازار به شش گروه طبقه بندی شده اند (جدول شماره 1) :
1 – تولید و پشتیبانی نرم افزارهای سیستمی و ابزارهای نرم افزاری داخلی :
شامل سیستم عامل ، زبان های برنامه سازی ، پایگاه داده های بومی سازی شده و ابزارهای فارسی ساز تولید شده در داخل.
2 – ارائه و پشتیبانی نرم افزارها و بسته های نرم افزاری خارجی
3 – تولید و پشتیبانی نرم افزارهای کاربردی ، صنعتی و مخابراتی سفارش مشتری داخلی
4 – تولید و پشتیبانی بسته های نرم افزاری کاربردی داخل
5 – راهبری و راه اندازی نرم افزارهای کاربردی داخل که توسط سازمان هایی به غیر از تولید کننده اصلی انجام می شود.
6 – تولید و پشتیبانی نرم افزارهای کاربردی ، صنعتی و مخابراتی جهت مشتریان خارجی
این نمونه آماری مربوط به 25 شرکت است. یکی از مشکلات آمارگیری در بازار نرم افزار تنوع قیمت و سرمایه مورد نیاز برای محصولات تولید شده است .
جدول شماره 1 :عرضه و تقاضای نرم افزار در بازار ایران
شرح عرضه بالقوه تعدادطرحهاي اجرا شده ميانگين سرمايه مورد نياز (ريال) تقاضاي بالفعل
گروه(1) 40 8 160.000.000 80
گروه(2) 57 10 146.000.000 30
گروه(3) 111 51 1.145.500.000 102
گروه(4) 169 58 286.000.000 348
گروه(5) 68 11 39.000.000 11
گروه(6) 15 5 112.000.000 5
ميانگين سرمايه موردنياز براي انجام يك طرح در صنعت نرمافزار 550.000.000
http://www.sanaray.com
در ستون دوم جدول عرضه بالقوه به معنای توان بالقوه واحدهای تولیدی برای انجام پروژه های متفاوت بر اساس نیروی انسانی موجود و نیروی انسانی مورد نیاز برای انجام پروژه ها است. در ستون آخر نیز تقاضای بالفعل بازار عبارت است از تعداد پروژه هایی که شرکت های انفورماتیکی به صورت طبقه بندی شده داشته اند . با توجه به جدول داده شده می توان گفت واحدهای فعال تنها از نیمی از پتانسیل خود استفاده کرده اند.
– سرمایه
یکی از دلایلی که باعث شده شرکت های انفورماتیک فعال از توان خود برای تولید استفاده نکنند و کمتر به فکر گسترش واحدهای تولیدی خود باشند ، کمبود منابع سرمایه گذاری است. برای انجام هر پروژه به طور میانگین 55 میلیون تومان سرمایه مورد نیاز است که شرکت ها توانایی تامین این سرمایه در گردش را ندارند.
در سال 81 برای اولین بار مبلغ قابل توجهی از بودجه کشور، به طور مشخص برای گسترش صنعت فناوری اطلاعات و ایجاد اشتغال از این طریق در نظر گرفته شد که مبلغ آن 1250 میلیارد ریال بود.
– نیروی انسانی
بخش عمده ای از نیروی انسانی صنعت نرم افزار را دانشگاه می تواند تامین کند ولی به دلیل دوری این صنعت از دانشگاه در حال حاضر چنین نیست.
تعداد کل فارغ التحصیلان رشته های انفورماتیک و رشته های مرتبط با آن تا سال 1377 حدود 14 هزار نفر بوده است.
– فناوری :
تا به حال چند پارک فناوری اطلاعات در تهران ، اصفهان و گلستان ساخته شده است.
بیان مساله
در چند سال گذشته دنيا شاهد انقلاب انفورماتيكي و اقتصاد ديجيتالي بوده كه در جهان به وقوع پيوسته وايران نيز همچون ديگر كشورها بي تاثير از اين تغييرات نبوده است. در ابتداي شكل گيري انقلاب انفورماتيك، همه تلاش ها به توليد زير ساخت ها و سخت افزار مورد نياز اين ساختار جديد معطوف بوده است كه ايران به علت دارا بودن سطح پايين تكنولوژي نسبت به كشورهاي توسعه يافته نتوانست در بازارهاي جهاني اين بخش سهمي را به خود اختصاص دهد و تنها به وارد كردن اين زير ساخت ها و ايجاد بستري مناسب براي حركت به سمت اقتصاد نوين مشغول بوده است. اما بايد توجه داشت كه اگر از اين بستر به نحو مناسبي در جهت بهبود وضعيت اقتصادي كشور استفاده نشود، همه فعاليت هاي سال هاي گذشته در جهت آماده كردن اين زير ساخت ها مورد اتلاف واقع مي شود و بي نتيجه مي ماند. بنا به نظر كارشناسان حلقه مفقوده در كاربرد منابع سخت افزاري و زير ساختي موجود را نرم افزارهايي تكميل مي كنند كه بتوانند وظايف و خدماتي كه سال ها به صورت دستي انجام مي شدند را روي صفحه رايانه بنشانند. اكنون كه از لحاظ سخت افزاري امكان پيشرفت در عرصه فناوري اطلاعات در كشور فراهم شده است بايد با تدابير لازم در جهت تهيه نرم افزارهاي مورد نياز در كشور انديشيد و حتي پا را فراتر گذاشت و با توجه به پتانسيل هاي زيادي كه كشور از آن برخوردار است براي صادرات نرم افزار به ديگر كشورها برنامه ريزي كرد. باتوجه به اينكه هنوز سرمايه گذاري قابل توجهي در كشور براي صادرات نرم افزار انجام نشده است، شاهد برداشتن گام هايي هستيم كه شايد روزنه اميدي در ميان صادرات غير نفتي ايران به شمار رود.
“رئيس اتحاديه صادركنندگان نرم افزار، محمد طلايي ، چندي پيش اعلام كرد ايران در سال 82 حدود 11 ميليون دلار صادرات نرم افزار داشته است كه اين مبلغ بسيار پايين تر از ظرفيت هاي موجود در كشور است.
” در مجموع 20 شركت برتر توليد و پشتيباني نرم افزارهاي سفارشي در ايران مشغول به كار هستند كه هدف اوليه توليد اين شركت ها بازار داخلي است زيرا در اين زمينه مازاد تقاضا وجود دارد. البته كارشناسان معتقد هستند در حال حاضر با توجه به مشكلات صادراتي نرم افزار بسياري از نرم افزارهاي توليدي يا به صورت غير قانوني از كشور خارج مي شود و يا از طريق شبكه اينترنت به خارج از كشور منتقل مي شود. از طرف ديگر به علت شفاف نبودن قوانين در پرداخت ماليات، بسياري از شركت هاي صادركننده نرم افزار آمار درستي از فعاليت هاي خود منتشر نمي كنند. همه اين عوامل موجب شده است تا آمار رسمي ارائه شده در اين خصوص دقت لازم را نداشته باشد و صادرات بخش نرم افزار را بسيار كمتر از ميزان واقعي آن نشان داده شود.
نرم افزار در معنای عام کلمه به کلیه روش ها و داده ها و هر آنچه که منجر به ایجاد آگاهی می شود اطلاق می شود ]انفورماتیک 73[. این تعریف کلی است و شامل نرم افزار کامپیوتری نیز می شود.
طبق تعریف انجمن مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) نرم افزار کامپیوتری عبارت است از برنامه های کامپیوتری ، رویه ها ، دستورالعمل ها و مستندات اجتماعی در رابطه با آنها و همچنین طلاعات مربوط به یک سیستم کامپیوتری.
- نرم افزار به عنوان یک صنعت
نرم افزار به عنوان یک صنعت دارای ویژگی هایی می باشد مانند:
• • بازار بزرگ و پویا
• • بی نیازی از هزینه های تولید انبوه
• • همکاری از راه دور ( تیم های جهانی )
طبقه بندي محصولات نرم افزاري
محصولات صادراتي نرم افزاري به 2 گروه عمده تقسيم مي شوند:
كالاي نرم افزاري: محصول ( بسته نرم افزاري ) كه متناسب با يك نياز يا كاربرد عمومي طراحي و تدوين گرديده و از طريق يك واسط سخت افزاري مانند CD به بازار عرضه مي گردد. موارد زير در رده كالاهاي نرم افزاري قرار مي گيرند:
نرم افزارهاي كاربردي كه از استقلال نسبي نسبت به قوانين و مقررات كشورهاي مختلف برخوردار هستند.
نرم افزارهاي پايه و يا ابزارهاي توليد نرم افزار
نرم افزارهايي با كاربرد عمومي مانند نرم افزارهاي علوم قرآني، آموزش زبان و ادبيات، ايران شناسي و ….
خدمات نرم افزاري: محصولي كه بر اساس سفارش ساخت معيني توليد و عرضه مي شود. كليه فعاليت هاي مطالعاتي، تجزيه و تحليل و طراحي، ساخت، آزمايش، اجرا، راه اندازي و ارائه خدمات پشتيباني به عنوان خدمات نرم افزاري شناخته مي شوند.
كالاها و خدمات نرم افزاري داراي ويژگي هايي هستند كه آن ها را از ساير كالاهاي تجاري حتي خدمات فني و مهندسي كه از لحاظ قانوني دربردارنده خدمات نرم افزار مي باشد، متمايز مي كند. برخي از اين ويژگي ها عبارتند از :
نرم افزار حاصل انديشه و تفكر است و در توليد محصول نرم افزاري، به طور كلي نيروي انساني متخصص عامل اصلي است نه ماشين آلات و فرايند توليد و ساخت توليد نرم افزار در مقايسه با توليد محصولات صنعتي و كشاورزي، سرمايه بر نبوده و با حداقل سرمايه و امكانات قابل عرضه است.
سرعت رشد و تحول تكنولوژي ساخت نرم افزار و محيط هاي بهره برداري آن با ساير رشته هاي صنعتي و مهندسي قابل مقايسه نيست.آخرين فن آوري هاي توليد نرم افزار، براحتي قابل حصول است و عقب ماندگي فن آوري در توليد نرم افزار بين كشورهاي در حال توسعه و پيشرفته مشكل زيادي را بوجود نمي آورد.
نرم افزار موجودي زنده است و محصولي است كه پس از فروش ( صادرات) بايد سرپا نگه داشته شود بنابراين نرم افزار كالايي است كه 2 بازار دارد: بازار آشكار( فروش) و بازار پنهان (پشتيباني). نرم افزار فاقد قلمرو گمركي است و به راحتي مي تواند از يك نقطه به نقطه ديگر جهان ارسال و عرضه گردد.
تجربه كشور هند در صادرات نرم افزار
ميزان صادرات محصولات نرم افزاري در هند با رشد قابل توجهي در سال هاي اخير همراه بوده است. عرضه فراوان نيروي كار متخصص در زمينه IT با دستمزدهاي پايين و مسلط به زبان انگليسي از جمله عواملي است كه موجب شده تا هند بتواند سهم قابل توجهي از بازارهاي جهاني نرم افزار را به خود اختصاص دهد. اما يكي از مهمترين عواملي كه در شكل گيري اين پيشرفت در كشور هند نقش به سزايي دارد تاسيس پارك تكنولوژي نرم افزار (STPI) در اين كشور مي باشد. STPI موسسه اي است كه از سال 1991 توسط وزارت تكنولوژي اطلاعات هند (MIT) راه اندازي شده و هدف اصلي آن ارتقاي صادرات خدمات و نرم افزار در هند مي باشد. اين موسسه تاكنون 19 شعبه ديگر در ايالت هاي مختلف هند داير كرده است. مكانيزم هاي راهبردي كه سازمان (STPI) در جهت تقويت و توسعه تكنولوژي از آن بهره مي برد عبارتند از :
صدور مجوز به متقاضيان بدون ارجاي آن به مراكز محلي
معافيت از تعرفه هاي گمركي در جهت واردات مورد نياز
معافيت از ماليات هاي محلي جهت فروش محصولات در داخل
اجراي سرمايه گذاري شركت هاي خارجي تا سقف 100 درصد
معافيت از ماليات بردرآمد تا سال 2010
اتصالات ارتباط داده قوي
ارائه مجوز صادرات در مراكز محلي
برخي از اهداف بلند مدت كه STPI در دستور كار خود قرار داده را مي توان به اين صورت ذكر كرد: تشويق به ايجاد واحدهاي STPI در شهرهاي كوچك به دليل وجود نيروي كار ارزان و هزينه كم، راه اندازي شبكه فيبر نوري به جهت اين كه با افزايش ارتباطات شبكه ماهواره اي قادر به ارائه پهناي باند مورد نياز نخواهد بود و شركت گسترده در نمايشگاه هاي بين المللي جهت ارائه محصولات نرم افزاري و جذب بازار.
فرضيات تحقيق
به نظر مي رسد بين استفاده از سيستم كنترل از راه دور و بالا رفتن بهره وري رابطه وجود دارد.
به نظر مي رسد بين استفاده از سيستم كنترل از راه دور و بهينه سازي مصرف انرژي در سالن مرغداري رابطه وجود دارد.
به نظر مي رسد بين استفاده از سيستم كنترل از راه دور و افزايش كارايي در سالن هاي پرورش دام و طيور رابطه وجود دارد.
اهميت تحقيق
صنعت نرم افزار به دليل ماهيت كاملاً تخصصي و فرايند توليد پيچيده صنعتي زمان بر محسوب مي شود. براي موفقيت در اين صنعت مي بايست برخلاف ديدگاه تجاري شتابزده در واسطه گري، سرمايه گذاري لازم را بدون انتظار بازگشت فوري آن انجام داد. گسترش صادرات در زمينه نرم افزار با توجه به شرايط موجود در كشور نمي تواند يك حركت خود به خودي موفق باشد. تدوين يك برنامه استراتژيك توسعه صادرات نرم افزار با مشاركت متقابل نهادهاي ذيربط دولتي و تشكل هاي صنفي و حرفه اي ضروري است، شركت هاي نرم افزاري موجود به استثناي معدودي از شركت ها،فاقد نظام تضمين كيفيت مي باشند. براي موفقيت در بازارهاي جهاني مي بايست استانداردها و الزامات بازار جهاني نرم افزار را پذيرفت و در همان سطح عمل كرد. اين موضوع در همه جنبه هاي كار يعني توليد، بازاريابي، مديريت پروژه، موارد حقوقي و قانوني و …. وارد است.
توسعه صادرات نرم افزار در گرو سازماندهي متناسب در همه زمينه هاي توليد، بازاريابي، فروش و پشتيباني (خدمات پس از فروش) در شركت هاي نرم افزاري است و دولت بايد با ارائه تسهيلات مناسب با فرايند صادرات نرم افزار شركت هاي مشغول به اين كار را در همه مراحل اين امر ياري كند که متاسفانه در حال حاضر اين تسهيلات ارایه نمی شود.اصولاً شركتي كه قدم در راه صادرات مي گذارد بايستي با نگرش ديگري سازمان يابد. از جمله فعاليت هايي كه براي ارتقاي سطح اين شركت ها مي توان انجام داد برگزاري دوره هاي آموزشي تخصصي و جلب مشاركت و همكاري نيروي كار متخصص داخل كشور مي باشد.
از لحاظ قانوني كالاهاي نرم افزاري در رديف كالاهاي صنعتي شناسايي شده اند و از امتيازات و تسهيلات كالاهاي صنعتي بهره مي برند. درحالي كه قانون حاكم بر صدور خدمات نرم افزاري قانون و مقررات خدمات فني و مهندسي است. همان طور كه ذكر شد كالاهاي نرم افزاري خصوصياتي دارند كه آن ها را از ديگر محصولات از جمله كالاهاي صنعتي و خدمات فني و مهندسي متمايز مي سازد و به همين علت توسعه صادرات اين محصولات نيازمند وضع قوانين و مقررات خاص خودشان است.
مباحث و چارچوب نظری:
تافلر جامعه شناس و متفکر غربی ، 60 سال پیش تغییرات اساسی زندگی بشری را از بدو شکل گیری جامعه انسانی تاکنون به سه
مرحله یا موج تقسیم نمود :
موج اول را عصر کشاورزی یا جامعه کشاورزی نام داد . این عصر سی هزار سال به طول انجامید در این عصر بشر مطلقا تحت سلطه ی طبیعی و عوامل طبیعی قرار داشت .
موج دوم عصرتولید ابزار است که از پیش از هزار سال پیش بوجود آمد و در پی آن صنعت و علم 500 سال پیش پا گرفت . در این عصر بشر سعی تمود به کمک ابزار صنعت اولیه در طبیعت دخل و تصرف نماید و تا حدودی خود را از سلطه مطلق طبیعت و عوامل طبیعی رهایی بخشد .
موج سوم که از پنجاه سال پیش شروع گردید عصر فراصنعتی نامیده شده است . به طوری که بشر سعی نمود خود را از سلطه طبیعت و عوامل طبیعی رها نموده و با استفاده از تکنولوژی و فناوری پیشرفته ، علم و تحقیق و آموزش بدون سلطه طبیعت زندگی خود را ادامه دهد .
در دو دهه اخیر با توسعه همه جانبه تکنولوژی و بیوتکنولوژی و بیوشیمی و نانوتکنولوژی و فناوری اطلاعاتی (IT) مانند کامپیوتر ، اینترنت و امواج الکترونیکی بشر ، قادر شد که تغییرات شگرفی در تمام شئون زندگی خود به وجود آورد و طبیعت و عوامل طبیعی را به نحو وسیع زیر سلطه خود درآورد . یکی از نتایج ملموس این تحول پدیده جهانی شدن یا Globalization است که جهان را تحت نظام واحدی درآورده است و علی رغم موافقت ها و مخالفت های شدید با این پدیده ، امروزه همه جوامع بشری و ملت های جهان به اجبار ، خواسته یا ناخواسته در معرض سلطه آن قرار گرفته اند و گریزی از قبول آن ندارند.
کشور باستانی ما نیز از این اصل کلی مصون نیست و ما در تمام شئون زندگی اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و به خصوص تولیدی تحت تأثیر شدید مسائل و رویدادهای جهانی هستیم. در این پژوهش سعی شده است جایگاه صنعت مرغداری و دامداری ایران را در عصر فراصنعتی و جهانی شدن با آنچه در جهان می گذرد مورد مقایسه قرار دهیم و جایگاه آنرا تعیین کنیم .
مبانی روش تحقیق
برای روشن شدن و تحلیل و بررسی این صنعت درایران باید معیارهایی برای ارزیابی وجود داشته باشد که یکی از راه های منطقی برای بدست آوردن چنین معیاری مقایسه شرایط تولید در صنعت مرغداری ایران با کشورهای دیگر جهان است . در این راستا چند اصل اساسی و کلی باید مورد بحث قرار گیرد که به ترتیب به آن اشاره خواهد شد .
1- جایگاه تولیدات طیور در جهان و ایران :
بر اساس آخرین آمار رسمی جهانی که در سال گذشته در نشریه Extecutive Guide منتشر شده ایت وضعیت تولیدات طیور در دنیا و در ایران به قرار زیر است .
الف – جمعیت در کل جهان 000/600/453/6 نفر ، جمعیت ایران 000/700/70 نفر
ب- تولید گوشت مرغ در ایران در ریف چهارم در دنیا قرار گرفته است .
ج- تولید تخم مرغ در کل جهان57.900.000 تن ، تولید تخم مرغ در ایران 600 هزار تن که از نظر تولید تخم مرغ ایران در ردیف هفدهم در دنیا قرار گرفته است .
د- میزان مصرف گوشت مرغ سرانه در کل دنیا 7/11 کیلوگرم ، در ایران 8/11 کیلوگرم ، میزان مصرف سرانه تخم مرغ در دنیا 29/7 کیلوگرم در ایران 8 کیلوگرم یا معادل 145 تخم مرغ است.
اجرای طرح تحقیق:
بررسی موردی این تحقیق در نتیجه مطالعه بر روی یک گروه نرم افزاری صورت گرفته است.
گروه نرم افزاری مرغانه با توجه به نیاز سنجی صورت پذیرفته و ارتباطات گسترده درون صنفی و با رایزنی های متعدد با هدف ارائه خدمات IT به صنعت بزرگ طیور طی سه سال اخیر راه اندازی گردیده است. در حیطه صنفی مورد بحث ما با توجه به تخصصی بودن آن باید این گونه بیان کنیم که با نیم نگاهی بسیار سطحی به وضعیت این صنف در سایر کشورهای در حال توسعه و مقایسه آن با ایران و در کنار هم قرار دادن این یافته ها و مقایسه آنها با قدمت و وضعیت کنونی مملکت ما، رسیدن به این نتیجه که عدم استفاده از مدیریت دقیق اطلاعاتی و سایر بسترهای IT، نتیجه ای جز عقب ماندگی و عدم توانایی و استفاده از تکنولوژی های جدید و سایر حیطه های فن آوری را در پی نخواهد داشت ، بسیار ساده و بدیهی است.
علت تاثیرگذاری IT بر روی سایر تکنولوژی ها چیست؟
به این دلیل که اکثریت قریب به اتفاق نو آوری ها بر پایه جمع آوری و آنالیز داده ها و کنترل و آزمایش شرایط قبل و بعد از بهره گیری از نو آوری هاست . با توجه به جو علمی و تکنولوژیکی حاکم بر صنف عملاً امکان مقایسه و تصمیم گیری در مورد ارزنده بودن یا نبودن استفاده از نو آوری ها وجود ندارد. البته دلایل دیگری هم وجود دارد که با بررسی آنها می توانیم به راحتی ببینیم که استفاده از امکانات نرم افزاری دقیق و سایر امکانات انفورماتیکی این مشکل به راحتی مرتفع خواهد شد. یکی از اصلی ترین مشکلات، عدم بازدهی مالی یکنواخت و ارزنده مالی در این صنف در سال های اخیر بوده است که تکنولوژی های مبتنی برIT به راحتی بازده مالی را به طور محسوس ارتقاء خواهند داد و موانع بر سر راه پیشرفت را یک به یک بر خواهند داشت.
مرغداران، اتحادیه ها و اصناف طیور کشور چگونه می توانند از فناوری اطلاعات (IT) جهت آنالیز آنها استفاده کنند؟
در صنعت طیور، فعالان (مرغداران) با حجم زیاد داده از قسمت های مختلف مواجه هستند. حتی در یک فارم گوشتی کوچک روزانه تعداد زیادی داده چه از سالن تولیدی چه از انبارها، پرسنل، و غیره به مدیر فارم سرازیر می شود که حتی در بهترین مزارع و واحد های ما با این اطلاعات به صورت کاملاً ابتدایی بر خورد می شود. جمع آوری و نتیجه گیری از داده ها بسیار کند و زمان بر و در برخی موارد کاملاً غلط صورت می گیرد. بدیهی است که نتیجه گیری از داده هایی که اين چنين جمع آوری شده اند، نتایجی نادرست بوده و بالطبع تصمیماتی که بر این پایه اخذ می شوند تصمیماتی نادرست خواهند بود. از طرفی اجتماعات، اتحادیه ها و تعاونی ها همواره سعی بر کنترل واحد ها و ارائه مشاوره و راه حل و پیشنهاد دارند اما به دلیل عدم یکپارچگی اطلاعات و نحوه متفاوت برخورد با آمار ها توسط مرغداران عملاً این مهم امکان پذیر نیست و یا از دقت عمل بسیار پائین برخوردار است. اما با استفاده از امکانات نرم افزاری و بانک های اطلاعاتی این امر به راحتی امکان پذیر خواهد شد.در عین حال حضور گروه نرم افزاری مرغانه در این طرح با توجه به سوابق این گروه روند این طرح را به شدت تسریع خواهد کرد.
اهميت انبارداري
انبارها در دامداري بسيار حائز اهميت هستند زيرا درصد قابل توجهي از درآمد حاصل از فعاليت يك دامداري به انبارها و نحوه صحيح انبارداري بستگي دارد.
عدم مديريت صحيح موجب فساد مواد خوراكي، دارويي … و در نتیجه ضرر و زيان مي شود. نگهداري كالا در انبار به نحو اصولي و تسريع در امر تحويل با رعايت مقررات ، سبب ارتقاء سطح راندمان كاري دامداري مي شود.
استفاده از شيوه هاي صحيح انبارداري موجب كاهش صحيح هزينه هاي مربوطه و در نهايت موجب كاهش بهاي پرداختي از سوي دامدار مي گردد.
نرم افزار انبارداری
نرم افزار«انبارداری» به منظور مدیریت بهتر انبارها طراحی و پیاده سازی مي شود. این سیستم کلیه عملیات مورد نیاز که قبلاً در قالب سیستم سنتی انبارداری به صورت دستی و کاغذی انجام می گرفت به صورت خودکار و با قابلیت های بسیار بیشتر را در اختیار کاربران قرار می دهد.
مهمترين مسئله در تهيه سیستم نرم افزاري، انطباق بالای آن بر نوع عملکرد انبارها و رفع کلیه نیازهای موجود در انبارها است.
امکانات نرم افزار انبارداری
نرم افزار انبارداري بايد جهت مدیریت کلیه انبارهای عمومی و خصوصی طراحی شود و کلیه انبارها، و قسمت هاي مرتبط که نیاز به مدیریت وضعیت انبار و کالاها دارند بتوانند از سامانه طراحي شده استفاده نمایند.
امکانات نرم افزار انبارداری بايد به شرح زیر باشد:
• § فراهم کردن امکان تعریف ساختار درختی جهت مدیریت گروه بندی کالا.
• § امکان دسترسی به اطلاعات کالاها در قالب سیستم درختی یا مستقیم برای کاربر.
• § گزارش گیری از کالاها براساس نام، گروه کالا و مرتب کردن براساس مقادیر و کالاهای انتخاب شده.
• § امکان صدور رسید، بیجک، ثبت بیجک گاراژی، ثبت مشخصات مربوط به تجار و صاحبان کالا، ثبت هزینه های روزانه، لیست کالاهای وارسی شده.
• § امکان انتقال کالا یا تغییر نام از یک تاجر به تاجر دیگر، یا از یک انبار به انبار دیگر.
• § کنترل موجودی و رفت و آمد کالاهای هر تاجر و هر انبار بطور کاملا مستقل و همچنین کنترل موجودی کالا هنگام ورود یا خروج و بروز رسانی خودکار موجودی بعد از هر ورود و خروج.
• § محاسبه درآمد و هزینه به صورت روزانه، هفتگی، ماهیانه و ….
• § محدود کردن دسترسی افراد غیر مجاز به سیستم .
• § امکان نمایش کالاهای مربوط به یک صاحب کالا هنگام ثبت رسید و بیجک بصورت لیست یا نمایش نام کالا با تایپ حروف اول نام کالاها.
• § کنترل خودکار هزینه انبارداری توسط نرم افزار وامکان چاپ لیست هزینه های روزانه، هفتگی، ماهیانه، سالانه و … بصورت تفکیکی.
• § امکان مشاهده و چاپ لیست حواله های صادر شده از طرف صاحب کالا در تاریخ های مختلف.
• § امکان ثبت حواله های نامعتبر جهت جلوگیری از مشکلات احتمالی و امکان چاپ کاردکس کالا در زمان های مختلف.
• § حسابداری انبار جهت مدیریت دریافت ها و پرداخت های مالی با افراد در انبار.
• § امکان چاپ کاردکس کلی کالا با انتخاب یک یا چند کالا و انتخاب نوع اسناد (ورودی ها، خروجی ها یا هردو) به همراه تعیین محدوده زمانی.
• § امکان گزارش گیری از کالاها به صورت گروهی با توجه به گروه بندی درختی تعریف شده.
• § امکان صدور قبض رسید جهت کنترل دریافت های انجام شده و ثبت خودکار سند حسابداری(اختیاری).
امكان برنامه تحت شبکه ، تا عملیات به صورت چند کاربري و همزمان را در اختیار قرار دهد. امکان ورود اطلاعات در قالب شبکه های محلی (LAN) و اینترانت برای انبارهایی که حجم داده های مورد نیاز برای ثبت بیش از حد است و نیاز به ورود اطلاعات بصورت همزمان توسط چند کاربر دارند، فراهم باشد.
نتیجه گیری
عرضه نرم افزار بدون وجود بازار جهانی برای آن به صرفه نیست. داشتن بازار جهانی برای نرم افزار بدون فناوری جدید ، روش های جدید نرم افزاری ، نیروی آموزش دیده و نوآوری امکان پذیر نیست. بازار جهانی حتی بازارهای محلی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. وقتی نرم افزارهای خارجی از نرم افزارهای داخلی ارزانتر باشند و کارایی بیشتری داشته باشند جایی برای محصول داخلی نمی ماند.
تنها امید شرکت های داخلی زبان فارسی بود که با استاندارد شدن زبان فارسی و لحاظ آن در Unicode ، سنگرهای این حوزه نیز به تدریج در حال تسخیر شدن است. نمونه روشن این ادعا برتری نرم افزار ویرایشگر (word) فارسی شرکت مایکروسافت بر کلیه ویرایشگرهای فارسی است.
در نتیجه باید به دنبال راهکارهای جدید برای پیشرفت صنعت نرم افزار در کشور باشیم.
نویسندگان : مهلا روشنی – مهدی محسنیان
Select your language