مقاله الزامات دامپزشکی برای صادرات محصولات دامی(بخش ۱)
نام نویسنده | تاریخ | زمان مطالعه | خلاصه مطلب |
محمد وکیلی | ۱۴۰۱/۰۹/۲۴ | ۵ دقیقه | شناخت الزامات دامپزشکی برای صادرات محصولات گاوداری ها |
چرا صادرات مهم است ؟
صادرات نشان دهنده میزان تعاملات هر کشور با سایر کشورهای جهان بوده و به نوعی قدرت نمایی در بخش تولید و خدمات محسوب میشود.اما برای تولید کننده در کشوری که میزان تولید بالاتر از میزان تقاضا است ، به نوعی گسترش بازار محسوب می شود
چرا صادرات محصولات دامی مهم است ؟
جدا از دلایل مدیریت کلان ، همراه با نوسان ارزی ، صادرات می تواند به دامدار امید ادامه کار را بدهد و در عین حال با ورود الزامات دامپزشکی یا فنی از کشور های دیگر بهینه سازی تولید نیز هدف قرار گرفته می شود . بالطبع این بهینه سازی محصولات با کیفیت جهانی نیز در برای مصرف در ایران تولید خواهد شد .
چرا کشورهای دیگر از ما خرید می کنند ؟
پاسخ به این سوال خیلی پیچیده نیست .
- خود آنها توانایی تولید ندارند(کشورهای بیابانی / صخره ایی )
- هزینه تولید در این کشورها به مراتب بالاتر از کشور ما است ( این جمله را برعکس هم میتوان خواند ، یعنی ارزش پول این کشورها بالاتر از ما است )
- پتانسیل و یا کیفیت تولید در کشور ما قابل قبول یا بالاتر است ( کشورهایی با دیدگاه دامداری سنتی)
- تولید در این کشور ها باعث آلودگی های محیط زیستی و بالطبع جریمه های سنگین برای تولید کننده می شود (مانند گاز متان در کشورهای اروپایی یا آسیای جنوب شرقی )
محصولات دامداری چه هستند ؟
تعریف محصول به صورت کلی را می توان در یک جمله خلاصه کرد : محصولی که واحد تولیدی برای آن تاسیس شده است .
بنابر تعریف فوق یک گاوداری شیری به دو منظور تاسیس می شود ۱- شیر ۲- گوساله
و مواردی از جمله کود ، سرگین و دیگر مشتقات حاصله جزو محصولات قرار نمیگیرند . اما از آنجایی که این محصولات نیز قابل فروش هستند به آنها محصولات جانبی یا فرعی می گویند.
آیا گوساله بفروشیم ؟
گوساله ها به دو دسته نر و ماده تقسیم می شوند . گوساله های ماده (تلیسه ها ) علی الخصوص اگر با انتخاب خریدار همراه باشد ، به نوعی فروش پتانسیل ژنتیکی کشور محسوب می شود . اما فروش گوساله نر ، به عنوان پرواری ، حتی اگر خریدار با هدف ژنتیکی خریداری کرده باشد به نوعی هدف گیری کور محسوب می شود . هرچند در مورد گوساله نر هم میتوان با راه اندازی یک کشتارگاه و بسته بندی مناسب ، صادرات گوشت تازه و یا منجمد انجام داد . این روش مورد استفاده کشور هایی مانند برزیل است.
فروش پتانسیل ژنتیکی کشور ، بدلیل اینکه هزینه بالایی برای ایجاد و کنترل آن انجام می شود ، شاید بهتر باشد به عنوان محصول ژنتیکی مطرح باشد . این محصولات ژنتیکی می تواند همانند اسپرم یا جنین به جای تلیسه مطرح شود . با اینکار سود بیشتری نصیب دامدار خواهد شد و به نوعی چرخه اقتصادی را به راه خواهد انداخت . شرکتهای بزرگ ژنتیکی آمریکا از این روش استفاده می کنند.
آیا شیر بفروشیم؟
شیر محصول فساد پذیر و با عمر کوتاه است . فروش این محصول همواره بهتر است به صورت فرآوری شده باشد. تنوع فرآوری های دامی ، نسبت به ذائقه در کشورهای هدف بقدری زیاد است که خلاقیت زیادی را در مسیر صادرات ایجاد خواهد کرد.
برخی از نمونه های تنوع صادراتی عبارتند از ۲۹ نوع پنیر ( فتا ، پیتزا ، اسرام ،…) ۱۳ نمونه ماست (چکیده ، پرچرب ، کفیر ، یونانی ،…) انواع خامه ، انواع شیر ، انواع کشک و محصولات دیگر
کشورهای دیگر چرا محصولات ما را انتخاب می کنند ؟
دلایل این بخش هم پیچیده نیست :
۱- ذائقه خریداران با محصولات ایرانی نزدیک است
۲- قیمت کالای ایرانی برای دهکهای جامعه آنها مناسب است
۳- نیاز به سرعت در تامین اقلام غذایی دارند
۴- دلایل دیگر
اما نکته مهم اینست که کشورهای رقیب کالای ایرانی کم نیستند و برخی از این کشورها حتی حاضر هستند برای نگه داشتن بازار خود ، پایین ترین قیمت را ارائه نمایند
چرا الزامات دامپزشکی مهم است؟
هر کشور وارد کننده ، همانقدر که قیمت را مهم می داند ، اهمیت کیفیت را هم می شناسد . به عبارت دیگر هیچ کشوری تمایل ندارد که با کاهش قیمت بخش خوراکی ، زمینه افزایش بیماریها را در کشور خود فراهم کند.
در این مرحله است که گواهی های دامپزشکی وارد عمل می شود و باعث اطمینان خاطر خریدار می شود . این گواهی ها به خریدار اطمینان می دهد که تمامی موارد بهداشتی و دارویی تحت نظر این سازمان در شرکت تولید کننده انجام گرفته است .
اما خود دامپزشکی برای صدور هر نوع گواهی ،علاوه بر بازدیدهای دوره ایی و گزارشهای مرتبط ، نیاز به اطمینان از انجام SOP (Standard Operating Procedure) دارد که در گاوداری ها انجام می گیرد.
چگونه دامپزشکی از اجرای SOP مطمئن می شود؟
دستورالعمل اجرایی استاندارد یا همان SOP (Standard Operating Procedures) مجموعه ایی از روش های اجرایی مکتوب است که فعالیت های روزمره را تعیین می کند . SOP مستندی است که تک تک مراحل انجام یک کار را ثبت می نماید .
پس اگر مراحل اجرا فرآیند ها در گاوداری ثبت شود ، دامپزشکی با استناد به آنها می تواند مرجع محکمی برای پشتیبانی از گواهی های خود داشته باشد. البته این همه ماجرا نیست و بخش دوم همین مقاله به شما کمک خواهد کرد بقیه داستان را با هم مرور کنیم .
جلسه بررسی الزامات صادرات : شرکت دانش بنیان مدیران تحلیل گر سپاهان ، سازمان دامپزشکی استان اصفهان و شرکت تعاونی وحدت اصفهان
زبان خود را انتخاب کنید