زبان خود را انتخاب کنید

pdf بیماري کبد چرب در گاو محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in _گاوها, انفیلتراسیون, بیماری_متابولیکی, بیماری_کبد_چرب, چربی_کبد 2419 دانلود

دانلود (pdf, 1.35 MB)

جزوه_متابوليك_جناب_آقاي_دكتر_زكيان (6).pdf

یک بیماري متابولیکی مهم در نوع گاو است که با افت بسیار شدید شرایط بدنی، وضعیت سلامتی و عملکرد سیستم تولید مثلی همراه است.

اتیولوژي: این بیماري به علت تحرك بسیار شدید مقادیر عظیم ذخایر چربی بدن به سوي کبد اتفاق می افتد.هنگامی که دریافت کبدي چربی از میزان اکسیداسیون و ترشح لیپید ها در کبد پیشی گیرد این بیماري رخ می دهد. چربی هاي اضافی در کبد تجمع یافته و به همین دلیل منجر به کاهش شدید فعالیت هاي متابولیکی کبد می شوند.این مسئله به علت نیاز بسیار شدید و ناگهانی به انرژي در اوائل پس از زایمان در گاو هاي شیري تازه زا اتفاق می افتد. همچنین در گاو هاي پرواري چاق و آبستن به علت محرومیت ناگهانی از غذا بیماري رخ می دهد، مخصوصا کبد چرب در گاو هایی که دوقلو آبستن باشند بسیار شدید تر می باشد. در حقیقت بیماري پیچیده شدن (exaggeration (یک اتفاق عمومی و عادي در گاوهاي شیري پرتولید، که همان بالانس منفی انرژي در اوایل پس از زایمان است،می باشد. کاهش اختیاري دریافت غذا (VMDI (در انتهاي آبستنی در گاو شروع گردیده و به اوایل زایش نیز کشیده می شود. کاهش دریافت غذا همزمان با تغییرات گسترده در وضعیت تولید مثلی،توده چربی و تغییرات متابولیکی در حمایت از تولید شیر می باشد. به علاوه سیگنال هاي متابولیکی نقش مهمی در تنظیم ماده غذایی بازي می نمایند. این سیگنال ها شامل مواد غذایی، متابولیت ها، هورمون هاي تولید مثلی،انسولین، پپتید هاي روده اي، سایتوکین ها و نوروپپتید ها می باشند. چربی هاي بدن خصوصا چربی هاي زیر جلدي تحرك یافته و به طور اولیه در کبد و همچنین در عضلات و کلیه ها تجمع پیدا می نمایند. این که گاو در زمان زایمان واقعا چاق باشد و یا نباشد در تعیین درجه تحرك چربی ها مهم نیست بلکه درجه بالانس منفی انرژي در اوایل شیرواري بحرانی تر می باشد.

اپیدمیولوژي:

وقوع و شیوع: انفیلتراسیون چربی کبد گاوان شیري پر تولید از چند هفته قبل از زایمان و پس از زایمان رخ داده و با بسیاري از بیماري هاي حول و حوش زایمان همراه می باشد و نیز باعث افزایش فاصله conception to calving می گردد. در گاوان شیري کبد چرب ابتدا در 4 هفته اول پس از زایمان اتفاق می افتد،در این زمان تا 50 % از تمامی گاوان تا حدودي تجمع تر آسیل گلیسرول را در کبد خود دارند. شکل شدید تجمع چربی در کبد بلافاصله قبل و بعد از زایمان تحت عنوان کبد چرب، سندرم گاو چاق یا توکسمی آبستنی نامیده می شود که شدیدا نیز کشنده است. در گاوان بیشترین موارد بیماري در انتهاي آبستنی موقعی که دریافت مواد غذایی در گاوانی که قبلا به خوبی تغذیه شده اند و چاق می باشند، کاهش می یابد. شیوع کبد چرب (حضور بیش از 50 میلی گرم تري آسیل گلیسرول در هر گرم بافت مرطوب کبد) در یک گله شیري صنعتی 1/54 % بوده است. درصد مرگ و میر و حذف گاوان شیري به دنبال بیماري تحت تاثیر میزان تري گلیسرید کبدي است، 15 %لیپیدوز خفیف، 31 %متوسط و 44 %لیپیدوز شدید کبدي. شیوع بیماري در گله هاي شیري می تواند تا 25 % گاو ها را شامل گردد و مرگ و میر انفرادي بیماري تا 90 %می رسد.بر اساس میزان چربی موجود در کبد (از نظر بافت شناسی) گاو ها یک هفته پس از زایمان به سه گروه تقسیم می شوند: کمتر از 20 %چربی معادل کمتر از g/50mg وزن کبدي، 40-20 %چربی کبدي معادل g/100mg-50 و بیش از 40 %که معادل g/100mg وزن کبدي چربی است. این غلظت ها معادل انفیلتراسیون چربی ملایم، متوسط و شدید می باشد. گاو هایی که یک هفته پس از زایمان کمتر از 20 % چربی در کبد دارند نرمال می باشند و آن هایی که بیش از 20 % چربی در کبد دارند مبتلا به کبد چرب نامیده می شوند. تقریبا 30 % از گاو هاي پر تولید در UK یک هفته پس از زایمان داراي کبد چرب می باشند. علایم بالینی بیماري عمدتا در صورتی که تجمع چربی کبدي در رنج 45-35 %و یا بیشتر باشد تظاهر می یابد.