زبان خود را انتخاب کنید

pdf ناتواني آنتي بيو تيكها در درمان عفونتها محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in درمان_عفونتها, ناتوانی_آنتی_بیوتیکها 2439 دانلود

دانلود (pdf, 873 KB)

فارماکولوژی شیمی درمانی (2).pdf

گاهي عليرغم اينكه آنتي بيوتيك انتخابي بر اساس تست حساسيت آزمايشگاهي مؤثر تشخيص داده شده ممكـن اسـت در درمان داروئي به نتيجه خوبي منجر نشود .

وجود سدهاي فيزيكي : )1 يكي از دلايل احتمالي ناموفق بودن درمان، عدم توانايي عبور دارو از سدهاي فيزيكي و رسيدن به محـل عفونـت است . از سدهاي مهم ميتوان به سد خوني - مغزي و سد خوني - مايع مغزي نخاعي در درمان عفونتهـاي CNS اشاره كرد. a .آنتي بيوتيك با حلاليت بالا در چربي و ميـزان كـم يو نيزاسـيون م( اننـد كلرامفنيكـل، مترونيـداز ول و كليندامايسين از ) سد خوني - مغزي به خوبي نفوذ ميكنند. b .ديگر داروها (مثل پني و ها سيلين ) ها سفالوسپورين زماني ميتوانند وارد CNS شوند كه سـلامت سـد از بين رفته باشد. )2 ديگر سدهاي مه : م سد خوني - شبكيهاي، سد خوني- آبي در چشم، كپسول فيبري كم عروق ها در اطراف آبسه

غير فعال شدن دارو در محل عفونت: )1 از ديگر دلايل براي نارسائي آنتيبيوتيك محسوب ميشود . a .مثال يك: سولفاناميدها در حضور چرك غيرفعال ميشوند. b .مثال دو: آمينوگليكوزيدها در بافتهاي نكروتيك غيرفعال هستند .

رژيم درماني نامناسب : )1 درمان آنتي بيوتيكي شايد به خاطر دز نامناسب دارو يا طول دورة نامناسب درمان ناكارآمد باشد . )2 استفاده از راه تجويز نامناسب ، اهتمام براي درمان يك بيماري ويروسي با يك داروي ضد باكتري و مـواردي از اين دست ممكن است به بي نتيجه شدن درمان منجر گردد .

پاسخ ايمني نامناسب : )1 درمان آنتي بيوتيكي غير موفق شايد ناشي از پاسخ ايمني نامناسب و ناكافي ميزبان باشد . )2 اگر در يك حيوان مبتلا به نقص ايمني به جاي يك باكتريسيد از يك داروي باكتريوستات استفاده شـود ممكـن است بيمار بطور مناسب و كافي درمان نشود .

بروز مقاومت : ممكن است عليرغم حساسيت اوليه باكتري ، در مقابل آنتي بيوتيك مقاومت كسب كرده، در برابـر درمـان ايـستايي نـشان دهد

pdf ناتواني آنتي بيو تيكها در درمان عفونتها محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in آمینوگلیکوزیدها, آنتی_بیوتیکها, درمان_داروئی, درمان_عفونتها, رژیم_درمانی, سدهای_فیزیکی, سولفانامیدها, مایع_مغز_نخاعی, ناتوانی_آنتی_بیوتیکها, پنی_سیلین, کپسول_فیبری 3008 دانلود

دانلود (pdf, 873 KB)

آنتی بیوتیکها (1).pdf

گاهي عليرغم اينكه آنتي بيوتيك انتخابي بر اساس تست حساسيت آزمايشگاهي مؤثر تشخيص داده شده ممكـن اسـت در درمان داروئي به نتيجه خوبي منجر نشود .

وجود سدهاي فيزيكي : )

1 يكي از دلايل احتمالي ناموفق بودن درمان، عدم توانايي عبور دارو از سدهاي فيزيكي و رسيدن به محـل عفونـت است . از سدهاي مهم ميتوان به سد خوني - مغزي و سد خوني - مايع مغزي نخاعي در درمان عفونتهـاي CNS اشاره كرد. a .آنتي بيوتيك با حلاليت بالا در چربي و ميـزان كـم يو نيزاسـيون م( اننـد كلرامفنيكـل، مترونيـداز ول و كليندامايسين از ) سد خوني - مغزي به خوبي نفوذ ميكنند. b .ديگر داروها (مثل پني و ها سيلين ) ها سفالوسپورين زماني ميتوانند وارد CNS شوند كه سـلامت سـد از بين رفته باشد.

2 ديگر سدهاي مه : م سد خوني - شبكيهاي، سد خوني- آبي در چشم، كپسول فيبري كم عروق ها در اطراف آبسه

غير فعال شدن دارو در محل عفونت: )

1 از ديگر دلايل براي نارسائي آنتيبيوتيك محسوب ميشود . a .مثال يك: سولفاناميدها در حضور چرك غيرفعال ميشوند. b .مثال دو: آمينوگليكوزيدها در بافتهاي نكروتيك غيرفعال هستند .

رژيم درماني نامناسب : )1 درمان آنتي بيوتيكي شايد به خاطر دز نامناسب دارو يا طول دورة نامناسب درمان ناكارآمد باشد . )2 استفاده از راه تجويز نامناسب ، اهتمام براي درمان يك بيماري ويروسي با يك داروي ضد باكتري و مـواردي از اين دست ممكن است به بي نتيجه شدن درمان منجر گردد .

پاسخ ايمني نامناسب : )1 درمان آنتي بيوتيكي غير موفق شايد ناشي از پاسخ ايمني نامناسب و ناكافي ميزبان باشد . )2 اگر در يك حيوان مبتلا به نقص ايمني به جاي يك باكتريسيد از يك داروي باكتريوستات استفاده شـود ممكـن است بيمار بطور مناسب و كافي درمان نشود .

بروز مقاومت : ممكن است عليرغم حساسيت اوليه باكتري ، در مقابل آنتي بيوتيك مقاومت كسب كرده، در برابـر درمـان ايـستايي نـشان دهد

pdf نئوسپورا كانينوم محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in انگل_تکیاخته, عامل_سقط_جنین, نئوسپوراکانینوم 2537 دانلود

دانلود (pdf, 472 KB)

سقط نشخوارکنندگان (10).pdf

كي از مهمترين عوامل سقط جنين در گاو نئوسـپورا كـانينوم اسـت . نئوسـپورا كـانينوم يـگ انگـل تكياختهاي نزديك به توكسوپلاسما گوندئي است و چرخه زندگي مشابهي بـا آن دارد . در يـك مطالعـه سرولوژي در انگلستان و ولز در سال 2002 بر روي سرم 660 ميش سقط كرده كمتر از 5 ./درصد آنهـا پادتن ضد نئوسپورا كانينوم داشتهاند. در اين مطالعه بررسي روي يافتههاي پاتولوژي برههاي سـقط شـده شواهدي از ابتلا به نئوسپوروز را نشان نداده است. در مطالعه تجربي با تزريق تاكي زوئيتهاي اين انگـل به ميشهاي آبستن سقط جنين ايجاد شده است. نئوسپورا كانينوم به عنوان عامل غير متـداول سـقط در گوسفند بايد لحاظ گردد و بررسي در اين مورد روي مواردي از سقط كه در آنها ساير اقدامات تشخيصي به نتيجه نرسيده است، صورت گيرد.

pdf میگرن و داروهای ضد میگرن محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in سردرد, سرگیجه_تهوع, فتوفوبیا, میگرن 1138 دانلود

دانلود (pdf, 7.24 MB)

بیماریهای گوارشی (10).pdf

میگرن به صورت سردردهاي راجعه که به صورت تیپیک 4 تا 72 ساعت طول می کشد تعریف می شود. سردرد عموما یک طرفه و ضربان دار بوده و غالبا با سرگیجه و تهوع همراه است . فتوفوبیا و احساس سبکی سر نیز از سایر موارد همراه با میگرن هستند. میگرن میتواند همراه با پیش درآمد (Aura (باشد. یعنی نشانگانی در بدن بیمار رخ می دهد نظیر نشانگان حسی و بینائی که مدتی بطول می انجامد و سردرد میگرنی مدتی بعد از این نشانگان رخ می دهد. به این میگرن ، میگرن کلاسیک نیز می گویند. در میگرن معمولی که 75 درصد موارد میگرن را شامل می شود ، پیش درآمدي وجود ندارد. از طرفی میگرن بعنوان سردرد Neurovascular ( عصبی – عروقی ) شناخته می شود ( سابقا انقباض عروق درون جمجمه اي را علت Aura و گشادي عروق خارج جمجمه اي را علت سردرد می دانستند ). با این وجود امروزه تغییرات عروقی را تغییراتی ثانویه ناشی از موادي می دانند که به علت سردرد ترشح می شوند نظیر سروتونین ، کاتکول آمین ها ، هیستامین و پروستاگلاندین ها. مواردي نظیر خوردن شراب قرمز ، قاعدگی در زنان ، مصرف استروژنها ، کم خوابی ، نور و درخشندگی زیاد ، نگرانی و بوي عطرها می تواند باعث تشدید میگرن شود و بالعکس خواب کافی ، نشاط و بارداري باعث کاهش سردردهاي میگرنی می شود.سردردهاي خوشه اي ( Cluster ( و تنشی ( type Tension ( دو فرم رایج دیگر سردرد هستند. در جدول زیر مقایسه اي از این سه نوع سردرد رایج آورده شده است .

دسته هاي داروئی اصلی ضد میگرن : 1 -s’NSAID : نظیر ایبوپروفن ، ناپروکسن و ... 2 -Agonists 5HT1 : تریپتانها ( سوماتریپتان ، زولمی تریپتان ) 3 -Ergots : نظیر ارگوتامین ، دي هیدرودرگوتامین 4 -Antagonist Dopamine : نظیر متوکلوپرامید ، کلروپرومازین 5 -نارکوتیک ها : نظیر کدئین 6 -سایر ترکیبات : استامینوفن ، کافئین

pdf میکروب ھا ی عامل مسمومیتھا و عفونت ھا ی غذایی محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in عفونت_مسمومیت, محصولات_غذایی, میکروب 1500 دانلود

دانلود (pdf, 418 KB)

محصولات غذایی (2).pdf

میکروبھا مسئول بروز بخش وسیعی از عفونت ھا و مسمومیتھای ناشي از موادغذایی می باشند. بسیاری از این میکروبھا در گذشتھ بھ عنوان عامل مسمومیت غذایی محسوب نمی شناسایی شده اند کھ ١ شدند و اخیرا تحت عنوان میکروبھای بیماریزای پنھان یا نوظھور اھمیت آنھا در ایجاد مسمومیتھای غذایی روز بھ روز بیشتر می شو .د خصوصا اینکھ بعضی از این میکروبھا قادرند تحت شرایط یخچالی و در محیط ی با اکسیژن کم زنده مانده و یا رشد نمایند و بعضی نیز حتی با تعداد کم قادر بھ ایجاد بیماری می باشند و این زنگ خطر جدی برای سلامتی مصرف کنندگان مواد غذایی می باشد.( ٨و ١١ ( در امریکا کھ در طول ۵ سال صورت گرفتھ است، ٧٧درصد ٢ طبق بررسی CDC مسمومیتھای غذایی ناشي از مواد غذایی سرویسھای عمومی و رستوران ھا، ٢٠درصد از منبع منازل و تنھا ٣درصد از مواد غذای تجارتی(کارخانھ ھا) بوده است. )٨ ) درصد پایین آلودگي ناشي از محصولات غذایي تولید شده در کارخانھ ھای مواد غذایی بدلیل معیارھای کنترل مطمئن و لازم در تھیھ مواد غذایی سالم و بھداشتی مي باشد، ولی این تا موقعی است کھ محصول بھ دست مصرف کننده می رسد. لذا تمام کسانی کھ در دستکاری و فرآیند این فرآورده ھا بعد از خروج از كارخانھ درگیر ھستند و نیز خود مصرف کننده مسئولیت نگھداری غذا را در شرایط بھداشتی تا موقع مصرف بھ عھده دارد و ھرگونھ تخطی از معیارھای خاص کنترل غذا مثل نگھداری در شرایط غلط زمانی و تغییر ھویت آن و غیره ممکن است باعث رشد و یا تولید سموم میکروبھای ١ و حرارتی بیماریزای موجود در غذا گردد.

pdf میاسـتیناگراویس محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in آنتی_بادی, آنتی_ژن, استیل_کولین, بیماری_خودایمنی, میاستیناگراویس 2985 دانلود

دانلود (pdf, 145 KB)

بیماریهای خود ایمنی (4).pdf

یکـی دیگـر از بیماریهـاي خـودایمنی بـا منشـأ آنتـی بـادي، میاستیناگراویس است. در این بیماري، علیه گیرنده استیل کولین در محـل تلاقـی عصب- ماهیچه، اتوآنتی بادي ایجاد میشود. در حقیقت آنتی ژن هـدف، گیرنـده استیل کولین میباشد. در این بیماري، اتـوآنتی بـادي تولیـد شـده، بـا اتصـال بـه گیرنده استیل کولین، آنرا مسدود و مانع از انتقال پیام عصبی توسط مولکولهـاي استیل کولین میشـود. بـا اخـتلال در ارسـال پیـام عصـبی، بیمـار دچـار ضـعف عضلانی، اشکال در جویدن، بلع و تنفس میشود. با افزایش مشکل تنفسی، بیمار با نارسایی تنفسی دچار خفگی و مرگ میشود. علت بیماري کاملاً شناخته نشـدهلی آنرا مرتبط با تیموس میدانند. در بعضی از این بیمـاران هیپرتروفـی تیمـوس دیده شده و برخی اوقات برداشت تیموس، وخامت بیماري را افزایش داده است. در سلولهاي تیموسیتی و سلولهاي اپی تلیال مولکولهایی یافت شده که با گیرنـده استیل کولین واکنش متقاطع داشتهاند ولی هنوز نقـش ابتـدایی ایـن مولکولهـا در توسعه بیماري مشخص نشده است. این بیماري از لحاظ ژنتیکـی معمـولاً همـراه با DR3-HLA است. 

pdf مکانيسم التيام شکستگي استخوان محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in آسیب_استخوان, ترمیم_استخوان, داخل_غشایی, داخل_غضروفی, ضربه_به_استخوان, مکانیسم_التیام_شکستگی_استخوان, کالوس 1091 دانلود

دانلود (pdf, 4.06 MB)

التیام،-دوره-2،-شماره-2 (2).pdf

روند ترمیم شکستگی یک روند پیچیده بیولوژیکی است که بهدنبال آن، الگوی خاص بازسازی و ترمیم در ناحیه با دخالت چندین هزار بیان ژنی رخ میدهد. با این حال هنوز موارد ناشناخته بسیاری در زمینه بازسازی استخوان وجود دارند که نیاز است به طور کامل شناخته شوند، بههمین خاطر رخدادهای بیوشیمیایی و آناتومیکی محل التیام هنوز مورد تحقیق و بررسی قرار میگیرند. البته این تحقیقات یک مفهوم عمومی ازچگونگی ترمیم شکستگی استخوان را ارائه میدهند. متعاقب شکستگی، استخوان بهروش مستقیم داخل غشایی یا ترمیم غیر مستقیم التیام پیدا میکند که خود شامل شکلگیری استخوان بهروش ترمیمی داخل غشایی یا داخل عضروفی است. متداولترین روند ترمیم به روش غیر مستقیم می باشد چرا که در روش مستقیم بایستی دو قطعه شکسته شده به روش باز جاانداخته شود و دو قطعه شکسته شده با تثبیت کنندههای داخلی محکم به همدیگر متصل گردند. با این حال در روش مستقیم مجاری هاورس و بافت مورق استخوان بهسرعت شروع به شکلگیری می کنند و بدون ایجاد استخوان اضافی و بدون نیاز به بازآرایی در محل شکستگی، جوش میخورند اما در روش تثبیتی بیثبات دو قطعه یعنی بدون استفاده از تثبیت کنندههای داخلی )مثل گچگیری( یک روند بیولوژیکی خاص فعال میشود که شامل پاسخ التهابی اولیه است که چندین مولکول مهم در محل آزاد میشود و سلولهای مزانشیمی را به محل آزردگی فرامیخواند و منجر به تولید کالوس غضروفی در محل میشود. این کالوس اولیه هم بعد تحت روند عروقزایی مجدد و کلسیفیکاسیون، در نهایت بازآرایی شده و منجر به تولید استخوان طبیعی و بازسازی در ناحیه می شود. در این مقاله مروری، سعی شده به طور خالصه روند پایهای بیولوژی ترمیم استخوان توضیح داده شود

pdf ميوکارديت محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in استافیلوکوک, مایکوباکتریوم, میوکاردیت, کلستریوم_شووای, کم_خونی_عفونی_اسبان 2615 دانلود

دانلود (pdf, 104 KB)

میوکاردیت.pdf

عامل بوجود آورنده ميوکارديت ميتواند باکتريـايی، ويروسی و يا انگلی باشد. از جملـــه عوامـــل باکتريـــايی مـــيتـــوان بـــه مايکوباکتريومها، کلستريوم شووای، اسـتافيلاکوک طلايـی و استرپتوکوک اشاره نمود. از جمله عوامل ويروسی ميتوان بـه FMD ، کـم خـونی عفونی اسبان، آنفلوآنزا و طاعون اشاره کرد. از جمله عوامـل انگلـی مـيتـوان بـه توکـسوپلاسما، سارکوسيست و استرونژيلس اشاره نمود. اخيـرا يـک بـاکتری بنـام bergdorferri Borrelia نيـز در نشخوارکنندگان بـه عنـوان عامـل بوجـود آورنـده ايـن عارضه شناخته شده است.

علائم بالينی: علائم عبارتند از تب، تاکی کاردی، مرمر قلبی (بـه علت نارسايی دريچه سـه لتـی و دولتـی)، اتـساع وريـد وداج، علائم CHF ،درد عضلانی و گاهی عدم حرکت.

درمان: در صورت امکان بايد عامل اصلی بيماری درمان شـود و بعد از آن ميبايست اقدام به رفع ناراحتیهـای قلبـی نمود. در گاو از تزريق داخل وريدی ديگوکيسن بـه ميـزان 22 ميلی گرم به ازاء هر کيلوگرم وزن بـدن در روز اول و در روز بعد 11 ميلی گرم بـه ازاء هـر کيلـوگرم وزن بدن اسـتفاده مـي شـود آـه سـه مرتبـه در روز تزريـق ميشود.

pdf ميزبان محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in انگل, میزبان, کلیات_انگل_شناسی 3024 دانلود

دانلود (pdf, 377 KB)

کليات_انگل_شناسي_24120 (1).pdf

به موجود زندهاي گفته ميشود كه محل زندگي و يا مواد غذايي انگل را تأمين مينمايد. ميزبان در انگل شناسي به چند صورت مختلف ديده ميشود.

ميزبان y گفته ميشود كه انگل تكثير جنسي را از خود نشان داده و يا مرحله بلوغ انگل را در بدن خويش پرورش ميدهد. مثل ميزبان اصلي براي مالاريا پشه آنوفل ماده است. y ميزبان واسطه: (Host Intermediate (به مي ان زب ي گفته ميشود كه انگل مراحل غيرجنسي و يا بخشي يا تمامي مراحل لاروي را بتوان مشاهده نمود. (حيوان يا انسان) كه مرحله لاروي يا كيستي و يا مرحله غير جنسي انگل را در بدن خود پرورش ميدهد. مثل در بيماري مالاريا كه انسان ميزبان واسطه است. y ميزبان ذخيره: (Host Reservior (به ميزباني گفته ميشود كه در شرايط نامساعد محيطي انگل بتواند وارد بدن ميزبانان غير واقعي خود گرديده و سپس با ايجاد شرايط مطلوب و مساعد به سيكل اوليه بيماري، انگل را بازگرداند مانند سگ و گربه در بيماري شاگاس.

الف : هيچ موجود زندهاي به تنهائي ميزبان اطلاق نميشود مگر اينكه با انگل باشد. y ب : هيچ موجود زندهاي انگل اطلاق نميشود مگر اينكه با ميزبان باشد و بدون ميزبان زندگي كاملي ندارد. y ج : انگل بنظر ميرسد كه از ميزبان كوچكتر و ضعيف تر است و همچنين ميزبان اصولا" از نظر تكاملي پيشرفته تر از انگل است.

عفونت (Infection : (مجموعه اعمال آسيب شناسي دست اندازي و تهاجم در انگلهاي داخلي بصورت عفونت تظاهر ميكند. y آلودگي (Infestation : (به مجموعه آسيبهاي حاصله از انگلهاي خارجي مانند حشرات و بعضي قارچها باعث آلودگي ميشوند. y عفونت افزايشي (infection Super : (ابتلاء مجدد بيمار به همان انگل را گويند. y عفونت مجدد reinfection reinfection : در رصو ت رد مان فرد و ر دوبا ه مبتلا به ر بيما ي شود. y عفونت خودبخوي Autoinfection : اگر شخص از انگل موجود در بدنش دوباره مجددا" آلوده شود كه ممكن است داخلي مانند ع وف نت استرونژيلون ا ت نژ ل نيدس و يا خارجي مانند اكسيور يا كرمك.

pdf ميزان گوسفندان مبتلا به فتق مغابني ارجاع شده به دانشكده دامپزشكي شيراز در سالهاي ١٣٦١ الي ١٣٧٧ محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in _دامپزشکی, دانشکده, فتق_مغابنی, گوسفندان_مبتلا_فتق_مغابنی 2570 دانلود

دانلود (pdf, 1.01 MB)

جراحی و رادیولوژی (55).pdf

عامل فتق مغابني ژن مغلوبي ميباشد كه درصورتي كه بصورت دوبل در يك حيوان ظاهر شود سبب ايجاد فتق مغابني ميشود و چنانچه جفتگيري بصورت درون گلهاي يا خانوادگي انجام شود ميزان فتق مغابني نيز افزايش مييابد. فتـق مغابني بصورت مادرزادي يا اكتسابي ظاهر ميشوند. هنوز بررسي جامعي در مورد علل بروز فتقهاي مغابني اكتســابي ارائه نشده است. كمبود قوچ درگله وتعداد زياد آميزش در فصل جفتگيري را بعنوان يــك عـامل فتقهـاي اكتسـابي قلمداد نمودهانددر صورتي كه اينگونه قوچها پس از ترميم جراحي وبازگشت به گلـه سـبب توليـد برههـاي بـا فتـق مغابني مادرزادي شدهاند. بنابراين هدف از اين مطالعه بررسي گوسفندان مبتلا به فتق مغابني بوده است لذا پروندههـاي دامهاي مبتلا كه از سال ١٣٦١ لغايت ١٣٧٧ به درمانگاه جراحي گروه علــوم درمانگـاهي دانشـكده دامپزشـكي شـيراز مراجعه نموده بودند مورد مطالعه قرار گرفت.نتايج حاصله از اين بررسي نشان داد كه جمعا ٩٥ مورد گوسفند در ايــن دوره ١٦ ساله به درمانگاه مراجعه نموده بودند كه از اين تعداد ٦٧ مورد (٥/٧٠(%متعلــق بـه حيوانـات نـر و٢٨ مـورد (٤/٢٩ (%متعلق به حيوانات ماده است.از حيوانات نر ٢٤ مورد يا ٢/٢٥ %كل را برههاي نر تشكيل ميدادند كه سني بين ١ تا١٢٠ روز ومتوسط ٥/٢٤روز داشتند و مابقي يعني ٤٣ مورد (٢/٤٥ (%را قوچها با دامنهي سن ٤-١ سال و متوســط ١/٢ سال داشتند.از تعداد ٢٨ مورد حيوان ماده ٥ مورد (٢/٥ (%تعلق به برههاي ماده بود كــه بيـن ٣-١ ماهـه ومتوسـط ٨/١ماهه بودند ومابقي يعني ٢٣ مورد (٢/٢٤(%متعلق به ميشهاي بود كه سني بين ٧-١ سال متوسط ٣/٣ سال داشــتند .براي پيشگيري از بروز فتقهاي مغابني لازم است قوچهاي گله بطور مرتب جــايگزين شـود.در مطالعـهاي در خـوك گزارش شده است چنانچه جفتگيري درون گلهاي يا خانوادگي كنترل نگردد شانس پيدايش فتقهاي مغـابني از ٥/٧ % به٢/٤٣ %افزايش خواهد يافت. راهكارهاي جراحي براي موارد مادرزادي و اكتسابي متفاوت و در صورتي كه تصميــم بر حفظ فعاليت توليدي حيوان باشد نيز شيوه جراحي متفاوت خواهد بود. اما بهتراسـت كـه قـوچهـاي مبتـلا بعـد از مراجعه براي درمان فتق اخته شوند تا جلوي انتشار ژن نامطلوب گرفته شود.

pdf ميزان بروز سقط گوسفندي محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in سقط_گوسفندی, عوامل_عفونی, میزان_بروز_سقط 2218 دانلود

دانلود (pdf, 472 KB)

عوامل سقط گوسفند.pdf

بر اساس اطلاعات سالهاي 2000 تا 2006 ميلادي ميزان بروز سقط ناشي از عوامل عفوني مختلف در بريتانيا همه ساله شبيه هم بوده است. با اين حال، در 4 سال گذشته موارد سقط ناشـي از كمپيلوبـاكتر كمي افزايش پيدا كرده است. بر اساس اين اطلاعات به طور متوسط 53 درصد همـه مـوارد ارسـالي بـه تشخيص رسيده است. البته ممكن است در تمام موارد نمونهها شامل جنين و جفت نباشد و تشخيص بـر اساس يك بررسي همه جانبه صورت گرفته باشد. نمودار شماره 1 موارد سقط بر اساس عوامل مختلف را در سال 2005 ميلادي نشان ميدهد. موارد متفرقه (other (شامل اركانوبـاكتريوم پيـوژنس، باسـيلوس ليچنيفورميس، كوكسيلا بورنتي، يرزينياپزودوتوبركولوزيس، قارچ ها و عوامل ديگـر هسـتند كـه تفكيـك نشدهاند (از جمله آناپلاسما فاگوسيتوفيلوم عامل تـب كنـه، نئوسـپورا كـانينوم، ويـروس بيمـاري مـرزي، اشريشياكلي، فوزوباكتريوم نكروفوروم و سرووارهاي لپتوسپيرا).

pdf موننسین محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in دارو, موننسین 2298 دانلود

دانلود (pdf, 2.16 MB)

داروهای ضد کوکسیدیوز (1).pdf

محصول تخمیري حاصل از رشدStreptomyces cinnamonensis می باشد. فعالیتآنتی کوکسیدیایی موننسین مربوط به 2 روز اول چرخه تکثیر بوده  و در مرحله تروفوزوآیتو احتمالا شیزونتمرحله اول موثر می باشد. از فعالیت هاي میتوکندریایی خاص، شامل اکسیداسیون سوبسترایی و هیدرولیز آدنوزین تري فسفاتجلوگیري می کند. مصرفتوام آن با تیامولین 7 روز قبل و 7 روز بعد (با دزاژ درمانی) باعث افزایش طول مدت فرم غیرمتابولیزه دارو در بدن و ایجاد مسمومیت شدید بصورت دژنراسیون عضلات می شود، ولی در صورتیکه از مقدار تیامولین یا موننسین بکاهیم حتی اثر همدیگر را هم تقویتمی کنند.
استفاده همزمان موننسین با اریترومایسین و یا سولفانامیدها به علت  احتمال بروز مسمومیتتوصیه نشده است. مصرف همزمان با ترولیندومایسین باعث تضعیف رشد و احتمالا تلفات خواهد شد.

میزان مصرف: –
1kg/ton : جوجه هاي گوشتی از یکروزگی تا 3 روز قبل از کشتار
1kg/ton : پولتهاي تخمگذار از یکروزگی تا 16 هفتگی
1kg/ton : بوقلمون هاي گوشتی از یکروزگی تا 16 هفتگی

موارد منع مصرف: 
– در مرغهاي شاخدار یا سایر گونه هاي پرندگان، مرغهاي تخمگذار و بوقلمونهايدر حال تخمگذاري%

شکل دارویی : پرمیکس 10 نامهاي تجاري: کوکسی بان

pdf مولتی سپس محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in خانواده_تنیده, سریالیز, مولتی_سپس, گلومراتوس 1115 دانلود

دانلود (pdf, 1.33 MB)

سستودها_25851 (5).pdf

جنس دیگری که در خانواده تنیده می باشد مولتی سپس است که شامل گونه های مولتی سپس، سریالیز و گلومراتوس می باشد که مهمترین گونه آن مولتی سپس می باشد مولتی سپس مولتی سپس کرم نواری می باشد که در روده سگ و سگسانان وحشی می باشد میزبانان واسط آن گوسفند و بز می باشد طول کرم بالغ 60-40 سانتی متر می باشد. دارای اسکولکس گالبی شکل و دو ردیف قالب بزرگ و کوچک به تعداد 32-22 می باشد الرور کرم سنوروز می باشد عفونت ناشی از این الرو سنوروزیس می گویندتخم دفع شده که توسط میزبان اصلی که سگ می باشد به وسیله میزبان واسط که به طور اتفاقی انسان نیز می باشد خورده می شود. آنکوسفر آن در روده آزاد می شود و از جداره روده به گردش خون می رود و از آنجه به مغز و نخاع می رود و به مرحله الروی سنوروز تبدیل می شود که سنوروزی مغزی می گویند کیست سنوروس در انسان در مغز سبب از دست رفتن قدرت تکلم و حمالت صرعی می گردد و در گوسفند و بز هم موجود گیجی و حرکات دورانی سر می شود به همین دلیل کرم سرگیجه می گویند

pdf موسسات فعال در صنعت پرورش طيور محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in رشد_صنعت_طیور, صنعت_مرغداری, موسسات_فعال, پرورش_طیور 2728 دانلود

دانلود (pdf, 5.01 MB)

@Evet4طیور (3).pdf

بطوركلي صنعت مرغداري شامل : شش فعاليت اصلي پرورش مرغ لاين، پرورش مرغ اجداد، توليد جوجه يكروزه تجارتي، توليد تخم مرغ خوراكي، پرورش مرغ گوشتي و شامل يك فعاليت جنبي پرورش پولت مي باشد . مرغ لاين داراي برخي صفات ممتاز بوده كه طي سالهاي متمادي با سرمايهگذاري زياد و استفاده از روشهاي علمي و پيچيده به دست ميآيد. امروزه فقط چند كشور مانند آلمان، هلند، آمريكا و ... موفق به پرورش آن شدهاند و اطلاعات آنرا به صورت محرمانه حفظ ميكنند . مرغ و خروس اجداد از مرغ و خروس لاين به دست ميآيد كه در ايران نيز يك لاين گوشتي با نام هلندي ميباشد. از تخم مرغهاي 1 تجارتي آرين طي سالهاي اخير پرورش مييافته كه مبدا آن نژاد هيبرو نطفهدار گله اجداد (نژادهاي گوشتي يا تخمگذار) مرغ مادر به وجود ميآيد. مرغهاي مادر و خروسهاي پدر در موسسات پرورش دهنده مرغ مادر پرورش داده ميشوند.

پرورش مرغ مادر (توليد تخم مرغ نطفهدار): اينگونه مزارع، مرغهاي مادر را به صورت جوجه يكروزه تهيه ميكنند. اين جوجهها سويههاي اصلاح ژنتيكي شده هستند كه شامل جوجههاي نر و ماده ميباشند. اين جوجهها تا سن بلوغ كه 5 حدود ماهگي است پرورش داده ميشوند و بعد از آن پس از جفتگيري، تخم مرغهاي نطفهدارشان را به موسسات جوجهكشي ارسال مينمايند. گلههاي مرغ مادر يا از نژاد گوشتي جهت توليد جوجههاي گوشتي و يا از نژاد تخمگذار جهت توليد پولتهاي تخمگذار هستند .

موسسه جوجه كشي (توليد جوجه يكروزه) در اين موسسات تخممرغهاي نطفهدار از مزارع پرورش مرغ مادر تامين ميشود و توسط ماشينهاي جوجهكشي، تخممرغها را به جوجه تبديل ميكنند. در اين موسسات محيط مناسب رشد جنين در تخممرغ 1 توسط ماشينهاي جوجهكشي فراهم ميشود كه اين ماشينها از دو قسمت ستر و يا انكوباتور 2 و هچري تشكيل ميگردند. تخممرغهاي نطفهدار براي توليد جوجه يكروزه ابتدا به مدت 18 روز تحت شرايط خاصي در دستگاه ستر و سپس به مدت 3 روز در دستگاه هچر نگهداري ميشوند .

پرورش جوجه گوشتي (توليد گوشت مرغ) در اين مزارع جوجههاي يكروزه نژاد گوشتي خريداري شده و بمدت 42 روز پرورش داده مي شوند كه به عنوان نيمچه گوشتي به بازار عرضه ميگردند .

پرورش مرغ تخمگذار (توليد تخم مرغ خوراكي) در اين مزارع جوجه يكروزه نژاد تخمگذار خريداري شده و طي دو مرحله پرورش داده ميشوند. دوره نام دارد كه جوجههاي يكروزه را تا سن بلوغ يعني شروع تخمگذاري 3 اول، پرورش پولت ( 5 ماهگي و يا 20 هفتگي) يا بر روي بستر و يا در قفسهاي كف تخت مخصوص جوجه پرورش ميدهند. در مرحله دوم يعني دوره تخمگذاري، پولتها به سالن ديگري براي توليد تخممرغ منتقل ميشوند. مرغهاي تخمگذار يا بر روي بستر با لانههاي تخمگذاري و يا در سيستم پرورش در قفس كف شيبدار مخصوص تخمگذاري 1 2 تا سال جهت توليد تخم مرغ خوراكي نگهداري ميشوند. در اين گلهها خروس نگهداري نميشود . بعضي از پرورش دهندگان ً، مستقيما پولتهاي 5 ماهه آماده تخمگذاري را خريداري كرده و شروع به توليد تخم مرغ مينمايند. از 5 ماهگي كه تخمگذاري شروع مي ،شود در ماه هفتم درصد تخمگذاري به اوج خود يعني 90 -95 %توليد ميرسد و در صورتيكه شرايط پرورش مناسب باشد اين درصد توليد 8 به مدت ماه يعني تا 16 ماهگي ادامه مييابد، از اين زمان به بعد تخمگذاري اندكي كاهش مييابد تا در سن 18 ماهگي به 50 %توليد ميرسد كه در اين حالت نگهداري گله مقرون به صرفه نيست .ه طور كلي پس از گذشت يك سال تخمگذاري، يا مرغهاي تخمگذار را جهت استفاده از گوشت شان روانه كشتارگاه مي كنند (كه بيشتر در كالباس سازي استفاده ميشود) يا مدت 2 ماه تولكبري اجباري (پرريزي و استراحت تخمدان) اعمال مينمايند و در سال دوم از گله، تخممرغ به دست ميآورند. البته اوج درصد تخمگذاري در سال دوم بيشتر از 80 %نخواهد شد. 

pdf موثر بودن دارو در محیط شیر محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in آنتی_بیوتیک, آنتی_بیوگرام, حساسیت_باکتریها, دارو, محیط_شیر, محیط_کشت 4283 دانلود

دانلود (pdf, 3.94 MB)

ورم پستان و درمان (5).pdf

ز محیطهای کشت برای تعیین حساسیت باکتریها به آنتیبیوتیک )آنتی بیوگرام( و تعیین میزان پاسخاکتریها به این آنتیبیوتیکها استفاده میشود. ولی بسیاری از آنتیبیوتیکهایی که توسط آزمایشگاه برای درمان پیشنهاد میشوند، در محیط شیر کمتر کارایی دارند. برای مثال، این نسبت برای داروی اکسی تتراسیکلین 4 به 1 است. به عبارت دیگر اکسی تتراسيکلین در محیط شیر نسبت به محیط کشت )آزمایش( چهار برابر کمتر کارایی دارد. این نست برای داروی استرپتومایسین 5 به 1 و برای اریترومایسین 7 به 1 و برای تریمتوپریم/ سولفادیازین 500 به 1 است. هرچند که این اعداد نتیجه آزمایشات تجربی است که از شیر کامل )سالم( برای آزمایش استفاده شده است و ممکن است نتایج آن برای شیر ورم پستانی صدق نکند، چون شیر ورم پستانی دارایpH باالتری نسبت به شیر سالم و غیرعفونی است

pdf موازنه ي منفی انرژي – مصرف ماده ي خشک قبل و بعد از زایمان محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in متابولیک, مصرف_ماده_خشک, موازنه_منفی, موازنه_منفی_انرژی 1153 دانلود

دانلود (pdf, 1.35 MB)

جزوه_متابوليك_جناب_آقاي_دكتر_زكيان (2).pdf

هر گاه نیاز دام به مواد اولیه ي متابولیسم انرژي از راه غذا فراهم نشود و حیوان به ناچار از اندوخته هاي بدن خود استفاده کند موازنه ي منفی انرژي (NEB (رخ می دهد. در گاو هاي شیري موازنه ي منفی انرژي در هفته هاي پایانی آبستنی و مرحله ي نخست شیردهی پدیده اي طبیعی است، اما اگر شدید شود بیماري ها و دشواري هایی در پی خواهد داشت. از سه هفته مانده به پایان آبستنی (آغاز دوره انتقالی)، رشد جنین به شکل تصاعدي بالا می رود و تولید آغوز هم رفته رفته شروع میشود. از این زمان به بعد نیاز هاي متابولیک گاو ،به ویژه نیاز به انرژي (گلوکز) و اسید هاي آمینه، نسبت به هفته هاي پیش از آن افزایش می یابد. در هفته هاي آغازین دوره خشکی، نیاز هاي گاو به انرژي به نیاز هاي نگهداري آن نزدیک است. این نیاز ها با نزدیک شدن زایمان بیشتر می شوند و با شروع شیر دهی افزایش چشمگیري می یابند. در پایان آبستنی ،نیاز گاو به انرژي 3/1 تا 5/1 برابر نیاز هاي نگهداري است. جنین در هفته هاي پایانی آبستنی تا 46 درصد گلوکز مادري را براي رشد خود مصرف می کند. افزایش نیاز دام به انرژي و گلوکز در حالی رخ می دهد که همزمان مصرف غذا (ماده خشک) کاهش می یابد. مصرف ماده ي خشک در آغاز دوره ي خشکی نزدیک به دو درصد وزن بدن است، اما 7 تا 10 روز پیش از زایمان به حدود 4/1 درصد وزن بدن می رسد و در روز زایمان باز هم کمتر می شود. علت کاهش مصرف غذا در هفته هاي پیش از زایمان به درستی روشن نیست، ولی ممکن است به دلیل افزایش استروژن در خون باشد. افزایش حجم رحم در اوخر آبستنی هم ممکن است سبب کاهش حجم دستگاه گوارش و کم شدن مصرف غذا شود. به هر حال کاهش مصرف غذا،همزمان با افزایش نیاز دام به انرژي، حیوان را در NEBقرار می دهد. پس از زایمان، با شروع تولید شیر، نیاز گاو به همه ي مواد مغذي از جمله گلوکز بسیار بیشتر می شود.حدود 70 تا 90 درصد گلوکزي که گاو از راه هاي گوناگون به دست می آورد تنها براي سنتز لاکتوز و چربی شیر مصرف می شود و به سرعت از بدن بیرون می رود. مصرف ماده ي خشک پس از زایمان بین 5/1 تا 5/2 کیلوگرم در هفته افزایش می یابد و در هفته هاي 10 تا 12 شیر دهی به اوج خود (نزدیک به 4 درصد وزن بدن) می رسدتا آن زمان تولید شیر از مصرف غذا پیشی می گیرد و گاو همچنان در NEB می ماند. براي سازگاري با NEB ،با استفاده از اندوخته هاي بدن و مواد اولیه گوناگون، دگرگونی هایی در متابولیسم انرژي پدید می آید. این دگرگونی ها می توانند سبب بیماري هاي متابولیک موضوع این بخش شوند. 

pdf مواردی از حوادث و بیماری های حین یا بعد از زایمان در حیوانات محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in بیماریهای_بعد_از_زایمان_حیوانات, بیماریهای_حین_زایمان_حیوانات 1782 دانلود

دانلود (pdf, 1.93 MB)

1جراحات و بیماری های پس از زایش 3.pdf

1 )خونريزی دستگاه تناسلي

2 )خون مردگي و جراحات كانال زايمان و ساختمان های اطراف پارگي و هماتوم لبه های فرج ،جراحات ناحيه پرينه منجمله پارگي ركتوواژينال

3 )جراحت اعصاب plexus lumbosacral( جراحت عصب گلوتئال و جراحت عصب سدادی يا

obturator) 4 )پارگي رحم، سرويكس و واژن

5 )بيرون زدگي و پروالپس مثانه

6 )پروالپس ركتوم

7 )المينايتيس بعد زايمان

8 )كزاز

pdf مواردی از حوادث و بیماری های حین یا بعد از زایمان در حیوانات محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in بیماریهای_بعد_زایمان, بیماریهای_حین_زایمان, بیون_زدگی, جراحات_کانال_زایمان, جراحت_عصب_سدادی, حوادث_بیماریهخای_زایمان_حیوانات, خونریزی_دستگاه_تناسلی, سرویکس_واژن, هماتوم_لبه_های_فرج, پارگی_رحم, پروالیس_رکتوم, پروالیس_مثانه, کزاز 4513 دانلود

دانلود (pdf, 1.93 MB)

1جراحات و بیماری های پس از زایش 3 (2).pdf

1 )خونريزی دستگاه تناسلي

2 )خون مردگي و جراحات كانال زايمان و ساختمان های اطراف (پارگي و هماتوم لبه های فرج ،جراحات ناحيه پرينه منجمله پارگي ركتوواژينال)

3 )جراحت اعصاب plexus lumbosacral( جراحت عصب گلوتئال و جراحت عصب سدادی

4) پارگي رحم، سرويكس و واژن

5 )بيرون زدگي و پروالپس مثانه

6 )پروالپس ركتوم

7 )المينايتيس بعد زايمان

8 )كزاز

pdf موارد مصرف داروهای ضد باکتری محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in داروهای_ضد_باکتری, درمان_عفونتها, موارد_مصرف_داروهای_ضدباکتری 2521 دانلود

دانلود (pdf, 777 KB)

داروهای ضد باکتری (2).pdf

1 )مهمترین استفاده درمان عفونتها می باشد یعنی بیماری های که منشاء باکتریال دارد و عوامل بیماری زا آنها را ایجاد می کند.

2 )پیشگیری در مورد بیماری های عود شونده – اپیدمی ها – ضعف بدن که مستعد برای بروز عفونت می باشد. با دوز تحت درمانی یعنی دوز پایین تر از دوز درمانی می توان داروی ضد باکتری را به کار برد و یک اثر پیشگیری کننده مناسب داشته باشیم.

3 )به عنوان preservative یا محافظ مواد غذایی می توان از این داروها استفاده کرد. البته مقدار دوز دارو که در اینجا به کار می بریم با مقادیری که برای درمان به کار می بریم باید فوق العاده ناچیز باشد در حدی که هیچ گونه اثر خاص ضدباکتریائی یا اثر فارماکولوژیک در مصرف کننده آن ماده غذایی بر جای نگذارد و فقط در حدی که بتواند جلوی رشد و تکثیر بعضی از باکتری هایی که ممکن است به آن ماده ی غذایی آسیب برساند را بگیرد. ترکیباتی به عنوان preservative استفاده می شود امروزه در صنعت ترکیباتی نیستند که به عنوان داروهای ضد باکتری در انسان یا حیوان استفاده شوند اما واجد این خاصیت هستند مثال ترکیب کلرهگزیدین که در بعضی از مواد به عنوان محافظ استفاده می شود و خاصیت ضدباکتریایی هم دارد اما به عنوان داروی درمان کننده از آن استفاده نمی کنیم.

4 )یکی از موارد خاص استفاده از داروهای ضد باکتری که بیشتر در دامپزشکی حائز اهمیت هستند به عنوان افزایش دهنده رشد می باشد )promotion growth )که در حیوانات پرواری استفاده می کنند که می خواهند از گوشت آنها بیشتر استفاده کنند. برای دامدار مهم است که غذایی که این حیوانات دریافت می کنند تبدیل به پروتئین در بدن آنها شود و یا این که شیر بیشتری تولید کنند یکی از نکات مهم در مورد غذا این می باشد که عالوه بر این که حاوی ویتامین ها و مواد معدنی و عناصر الزم برای رشد باشد ، میزان جذب آن است )از دستگاه گوارش( پس داروهای ضد باکتری که به عنوان افزایش دهنده ی رشد استفاده می شوند با چند مکانیسم می توانند باعث افزایش رشد شوند که مهمترین آن این است که این داروها باعث از بین رفتن میکروارگانیسم های مضر در دستگاه گوارش می شوند که فایده آن این است که وقتی که جمعیت باکتریایی مضر کاهش پیدا کند تولید سم در دستگاه گوارش کمتر می شود و ضخامت دیواره روده کاهش می یابد چون حضور باکتری ها عالوه بر آن که به طور طبیعی الیه ای را روی دیواره روده می پوشاند باعث ایجاد التهاب در دیواره روده می شود گه میزان جذب را کاهش می دهد پس وقتی جمعیت مضر کم شود سموم تولید شده در اثر آن ها کاهش پیدا می کند و ضخامت دیواره کمتر شده و جذب مواد غذایی بهتر اتفاق می افتد و جمعیت باکتری های مفید تولید کننده مثال ویتامین ها در دستگاه گوارش افزایش می یابد و این ها مجموعا باعث می شود که جذب مواد غذایی افزایش یابد و به رشد کمک می کند.

pdf موارد لزوم کاربرد عمل سزارین در حیوانات اهلی محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in اصلاح_رحم_جنین, حلقه_سرویکال, سزارین_اسب, سزارین_حیوانات_اهلی, سزارین_سگ, سزارین_گاو, سزارین_گربه, فتونومی, معاینات_واژن 1147 دانلود

دانلود (pdf, 2.56 MB)

التیام،-دوره-1،-شماره-1 (4).pdf

عمل سزارین به عملی اطالق میشود که در آن جنینی که در مرحله زایمان قرار دارد از طریق برش بر جداره محوطه شکمی و متعاقبا برش روی دیواره رحم متولد میگردد. در دامپزشکی این عمل غالبا )نه همیشه( به دنبال سختزایی صورت میپذیرد. سختزایی در حیوانات به روشهای مختلفی قابل رفع است که از این روشها میتوان به سزارین و فتوتومی اشاره نمود. در حال حاضر عمل سزارین یکی از اعمال جراحی متداول به شمار میآید که توسط دامپزشکان مورد استفاده قرار میگیرد. میزان بقای مادر و جنین در این عمل باالست و غالبا امنتر، راحتتر و کم خطرتر از فتوتومی است. سه هدف اصلی که در عمل سزارین دنبال میشود شامل 2 )نجات مادر، 1 )نجات جنین)ها( و 9 )حفظ باروری دام میباشد. موفقیتآمیز بودن این جراحی به عوامل متعددی از جمله مهارت و سرعت جراح، طول مدت سختزایی، وضعیت فیزیکی مادر، محیط جراحی، بیماریهای همزمان و حضور جنین زنده وابسته است.

موارد لزوم کاربرد عمل سزارین در گاو

سزارین از متداولترین اعمال جراحی است که توسط دامپزشکان در گاو انجام میگیرد. میزان بقا مادر و جنین در این عمل باالست. بهتر است سزارین زمانی صورت پذیرد که دامپزشک قادر به متولد کردن گوساله زنده پس از 28 الی 15 دقیقه عملیات مامایی و سعی در اصالح وضعیت جنین نباشد.موارد کاربرد سزارین در گاو شامل اکثر موارد سختزایی است. اما بررسی اطالعات منتشر شده نشان میدهد که 35 %اعمال جراحی سزارین متعاقب 6 مورد عمده که در زیر به آنها اشاره میشود، انجام میگیرد:

1 -عدم تناسب مادر و جنین )بزرگی مطلق یا نسبی:عدم تناسب مادر و جنین متداولترین علت سزارین در گاو است. چهار حالت از این نقیصه در گاو متصور است: - عدم بلوغ فیزیکی مادر - بزرگ بودن اندازه جنین - جنینهای عجیبالخلقه - آمفیزماتوز و طوالنی شدن طول مدت آبستنی.

2 .اتساع ناکامل یا سختی سرویکس جنین(اتساع ناکامل سرویکس از علل متداول سختزایی در گاو است اما تشخیص این عارضه میبایست تنها پس از ارزیابی دقیق حاصل از معاینات واژن انجام گیرد. اتساع سرویکس در طی مرحله اول زایمان روندی تدریجی است و وجود یک حلقه سرویکال که هنوز به طور کامل متسع نیست )به شرط سالم بودن پردههای جنینی( به تنهایی نشانگر سختزایی نیست.

3 -پیچ خوردگی غیر قابل اصالح رحم جنین(این علت از علل قطعی الزامآور سزارین در گاو به حساب میآید هم به دلیل غیر قابل اصالح بودن آن و هم به این دلیل که حتی پس از اصالح این حالت از طریق واژن، احتمال عدم اتساع سرویکس هنوز پا برجاست.

4 .جنینهای عجیبالخلقهدر این دسته شیستوزوما رفلکسوس شایعترین حالت است. اگر چه مواردی از این حالت به طور طبیعی خارج میشوند اما در بسیاری از موارد به دلیل زاویهدار شدن ستون مهره جنین خروج طبیعی امکانپذیر نیست.

5 .آمفیزم جنین:آمفیزم جنین از عوارض متداول زایمان طوالنی مدت در گاو است. بدون توجه به علت اولیه سختزایی، این حالت اغلب به عنوان موردی مطرح است که سریعا نیاز به عمل سزارین دارد.

6 .وضعیت قرارگیری نامناسب جنینبه شرطی که سرویکس به طور کامل متسع گردد و متسع بماند در دقایق اولیه میتوان وضعیت قرارگیری جنین را اصالح نمود. اما از دست رفتن مایعات جنینی که متعاقبا با انقباض رحم همراه میشود، باعث مشکل شدن دستکاری خواهد شد و احتمال پارگی رحم افزایش مییابد.

موارد لزوم کاربرد عمل سزارین در اسب

از آنجایی که عمل سزارین در اسب اغلب ضروری نیست اما هنوز این عمل در مادیان به عنوان عملی جدی و مشکل قلمداد میشود. حتی در بیمارستانهای تخصصی اسب در نواحی که تولید مثل اسب بسیار متداول است، عمل سزارین عملی متداول به حساب نمیآید. میتوان اظهار داشت عمل سزارین عموما برای فائق آمدن بر سختزایی در اسب انجام میگیرد. سختزایی در اسب یکی از معدود موارد اورژانس حقیقی است که دامپزشکان فعال در طب اسب با آن مواجه میشوند، چرا که تاخیر چند دقیقهای در روند زایمان میتواند باعث مرگ کره شود. بنابر برخی گزارشها، سختزایی در 8 %تولدها در نژادهای تروبرد و استانداردبرد و در حدود 25 %تولدها در نژادهای سنگین رخ میدهد. مواردی که در آنها عمل سزارین در اسب ضروری مینماید نسبت به گاو محدودتر است. سختزایی به دلیل اختالالت گردن رحم در مادیان مورد شناسایی قرار نگرفته است. عدم تناسب مادر و جنین و همچنین جنینهای عجیبالخلقه در این گونه نسبت به سایر گونهها بسیار کمتر است. در مطالعهای که 72 مورد عمل سزارین در اسب مورد بررسی قرار گرفت، 93 مورد از موارد سزارین، به دلیل آبستنی در دوشاخ رحم )pregnancy Bicornual )یا حالت عرضی جنین بوده است. در رده بعدی سایر وضعیتهای نامناسب جنین )29مورد( و پیچ خوردگی رحم )25مورد( قرار داشتند. در مطالعهای دیگر در دانشگاه بریستول، پیچ خوردگی رحم به عنوان بیشترین علت انجام این عمل معرفی شده است. به طور کلی علل و عوامل الزامآور جهت انجام عمل سزارین در اسب را میتوان به ترتیب زیر خالصه نمود

2 .حاالت قرارگیری نامناسب جنین که قابل اصالح با روشهای دیگر نیستند )نظیر حالت عرضی( 1 .آسیبها و ضربات به نواحی فرج، واژن و رحم 9 .ادم واژن 8 .پیچ خوردگی غیر قابل اصالح رحم 8 .بدشکلیهای شدید مادرزادی )انحراف جانبی غیر قابل اصالح گردن جنین، آنکیلوز اندامهای حرکتی، هیدروسفالی

موارد لزوم کاربرد عمل سزارین در گوسفند و بز به دلیل جثه کوچکتر گوسفند و بز نسبت به سایر حیوانات مزرعهای، دامپزشکان اغلب توانایی انجام بدون محدودیت عملیات مامایی از طریق واژن را ندارند. بنابراین زمانی که تولد بره یا بزغاله از راه واژن قابل حصول نباشد توصیه به عمل سزارین میشود. مواردی که در صورت وقوع آنها نیاز به انجام عمل سزارین است را میتوان به 8 نوع اصلی تقسیم نمود

2 .عدم اتساع سرویکس )womb Ring ) 1 .پروالپس غیر قابل اصالح واژن یا واژنی که به علت پروالپس به شدت دچار آسیب دیدگی شده باشد. 9 .عدم تناسب مادر و جنین )به خصوص در دامهایی که اولین زایمان را تجربه میکنند و حامل تنها یک جنین هستند(. 8 .آمفیزم جنین متعاقب سختزاییهای طوالنی مدت.

موارد لزوم کاربرد عمل سزارین در سگ و گربه هدف از انجام عمل سزارین در سگ و گربه خارج کردن جنین)ها( از رحم آبستن در حداقل زمان ممکن است. در گونههای بزرگ جثه )گاو، اسب وگوسفند( معموال میتوان علت سختزایی را شناسایی نمود اما در سگ و گربه این مهم اغلب قابل انجام نیست. بنابراین تصمیم گیری به منظور انجام عمل سزارین به میزان زیادی مبتنی بر ارزیابی فردی از شرایط است. این موارد مورد ازریابی عبارتند از 2 .نژاد 1 .طول مدت و میزان پیشرفت زایمان 9 .طبیعت ترشحات خارج شده از فرج 8 .تغییر در الگوی زورهای زایمانی 8 .بررسی وضعیت عمومی مادر 6 .یافتههای حاصل از معاینات واژینال )که اغلب اطالعات چندانی بدست نمیدهند(. 7 .تعداد و همچنین وضعیت حیات جنینهای متولد شده و متولد نشده