زبان خود را انتخاب کنید

pdf تاثیر تغذیه بر فرآیند فیزیولوژی تولید مثل دام محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in تاثیر_تغذیه_تولید_مثل, تغذیه, تولید_مثل, فیزیولوژی 3766 دانلود

دانلود (pdf, 155 KB)

phisio tolidemesl dar dam (1).pdf

علاوه بر آب و هوا تغذيه نقش بسيار مهم و تاثير گذاري بر صفات توليد مثلي دارد. اغلب مشكلات بوجود آمده در توليد مثل ناشي ا ز عدم توازن انرژي جيره مي باشد . در هنگام توازن منفي انرژي، متابوليسم غده پستاني نسبت به فعاليت تخمداني از اولويت بر خوردار بوده و در نتيجه تغيير در كاركرد تخمدان در بروز علائم فحلي بسيار موثر خواهد بود. توازن منفي انرژي سبب كاهش وزن دام گرديده و اثر ممانعت كننده بر رشد و تكامل فوليكولي دارد . حتي ممكن است باعث طولاني شدن روزهاي باز و تلقيح دوباره گردد لذا تأمين ميزان خوراك از نظر انرژي و پروتئين و ساير مواد مغذي، قابل هضم
بودن خوراك و همچنين ميزان احتمالي مواد زيان آور از عوامل م ؤثر تغذيه مي باشند كه صفات تو ليد مثلي را تحت ت أثير قرار مي دهند . بنابراين ت أمين نيازهاي دام بايد با شرايط و وضعيت توليدي دام مناسب باشد . علاوه بر اين تغذيه مي تواند اثرات مهميبر فرايند توليد مثل داشته باشد كه مهمترين آنها عبارتند از:
- طولاني شدن بلوغ جنسي، ضعف و كاهش در توليد تخمك و اسپرم، به طوري كه حيوان ماده يا باردار نشده يا نتاج كمتري نسبت به حالت طبيعي توليد مي كند.
- تأخير در ظهور علائم فحلي، كاهش فعاليت فوليكولي و آزاد ن شدن بموقعتخمك از اثرات تغذية نامناسب مي باشد.
- افزايش ميزان خوراك در گوسفند "فلاشينگ" ت أثير تحريك كننده بر روي فعاليت هاي تخمداني نشان داده است. اين تاثير گذاري بر روي ديگر دام ها نسبي مي باشد.
- در گاو هاي سنگين تر بجز دام هاي بسيار چاق، نتايج باروري بهتر از دام هايي بوده است كه در وضعيت كاهش وزن قرار داشتند.
- اگرچه تغذيه جنين توسط مادر در اولويت قرار دارد، اما ك مبود مواد غذايي، به خصوص دراواخر( يك سوم ) دوره آبستني عامل بدنيا آمدن نتاج بسيار ضعيف مي باشد.

pdf تشريح و فيزيولوژی دستگاه توليدمثل و پستان محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in تشریح_دستگاه_تولیدمثل, تولیدمثل, فیزیولوژی, فیزیولوژی_پستان 2775 دانلود

دانلود (pdf, 499 KB)

تشریح دستگاه تولید مثل.pdf

قای نسل موجودات زنده، به يک عامل حياتی و مهم به نام «توليدمثل» بستگی دارد. اگر موجودی قادر به توليدمثل نباشد، نسل آن موجود، روبه انقراض و نابودی خواهدرفت. توليدمثل در حيوانات تکسلولی (تکياختهای) با حيوانات پرسلولی يا موجودات عالی تفاوت دارد. موجودات تک سلولی، به طريق ساده يا تقسيم مستقيم (غيرجنسی) توليدمثل میکنند ولی در موجودات پرسلولی،عمل توليدمثل بهروش جنسی انجام میگيرد. دراين موجودات، افراد نرو ماده بهطور جداگانه در دستگاه توليد مثلی خود سلولهايی به نام سلول جنسی توليد میکنند. از ترکيب دوسلول جنسی نر و ماده، در اثرعمل جفتگيری موجودات نر و ماده، سلول تخم بهوجود میآيد. سلول تخم، در پستانداران، برخلاف سلول تخم پرندگان به منظور رشد و تکامل، نياز به ميزبان ِحم مادر) نيازمند است. تا در آن محيط، طی َ دارد. به عبارت ديگر سلول تخم، به محيط مناسبی (ر ١٤٦ مراحل تقسيم و تکامل، تبديل به موجودی شبيه والدين شده و قادر به زندگی در محيط بيرون باشد. جنين تکامل يافته سپس بدن مادر را به صورت نوزاد ترک میکند. نوزاد دارای صفاتی است که از سلول جنسی نر و ماده (پدر و مادر) دريافت کرده است. اين صفات، همان اثرات ژنهای موجود در سلولهای جنسی نر و ّ ماده است که با هم ترکيب شدهاند. در ٔ توليدمثلی، نتيجه نوزادهر موجودی تبديل بههمان موجودمیشود. بهمنظورآگاهی از چگونگی پديده در اين فصل بهطور خلاصه، اندامشناسی (آناتومی) و شرح وظايف (فيزيولوژی) دستگاه توليد مثلی حيوانات نر و ماده مورد بررسی قرار میگيرد.

pdf جفت ماندگی در گاوهای شیری محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in جفت_ماندگی, فیزیولوژی, گاو_شیری 2833 دانلود

دانلود (pdf, 387 KB)

بولتن شماره 3، جفت ماندگی (1).pdf

جفت راه ارتباطی مادر و جنین است تا جنین بتواند مواد غذایی و اکسیژن مورد نیاز خود را از مادر بگیرد و مواد زایدو دی اکسید کربن را به خون مادر بفرستد. اما پس از زایش دیگر نیازی به این اندام نیست و جفت باید بسرعت ازرحم خارج شود. جفتماندگی به سلامت گاوهای شیری آسیب میرساند و بازده تولیدمثل آنها را کاهش میدهد. دراغلب گاوها بفاصله 6 ساعت پس از زایش جفت از رحم خارج میشود. اما، چنانچه بفاصله 8 تا 12 ساعت پس از زایشجفت خارج نشود، جفتماندگی اتفاق افتاده است. برخی متخصصان نیز خارج نشدن جفت بفاصله 12 تا 24 ساعتپس از زایش را جفتماندگی میدانند. جفتماندگی در گاوهای شیری آثار زیانباری دارد که مهمترین آنها عبارتند از:تاخیر در برگشت رحم افزایشزمان رسیدن به اولین تلقیح افزایشدفعات تلقیح بازای آبستنی کاهش نرخ آبستنی و افزایشروزهای بازجفتماندگی توان گلبولهای سفید برای از بین بردن باکتریها را کاهش میدهد. بنابراین جفتماندگی با بروزاندومتریت، متریت و ورم پستان نیز ارتباط دارد و این ناهنجاریها موجب کاهش بازده تولیدمثل گله میشوند. نتایجیک متاآنالیز در سال 2000 نشان داد که در صورت بروز جفتماندگی، فاصله زایش تا اولین تلقیح 2 تا 3 روز بیشترمیشود و نرخ گیرایی در اولین تلقیح 4 تا 10 درصد کاهش مییابد که نتیجه آن افزایش روزهای باز به مدت 6 تا 12روز است. در این مقاله تلاش شده است که بطور خلاصه فیزیولوژی جدا شدن جفت از رحم، فاکتورهای موثر بر جفت-ماندگی و راهکارهای عملی پیشگیری و رفع این مشکل مورد بررسی قرار گیرد

pdf ریخت شناسی و فیزیولوژی بندپایان محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in بندپایان, ریخت_شناسی, فیزیولوژی 2772 دانلود

دانلود (pdf, 2.04 MB)

انگل4 دکتر رونقی @evet4 (3).pdf

اسکلت خارجی :

سطح خارجی بدن بندپایان توسط پوستهای به نام کوتیکول پوشیده شده است که دارای پلی ساکارید ازته به نام کتین است و توسط اپیدرم ترشح می شود. کوتیکول نقش اسکلت خارجی Exoskeleton را بر عهده دارد که باعث ثبات شکل، اتصال عضالت و اندامهای داخلی میگردد. کوتیکول سه الیه اصلی دارد؛ 1)اپی کوتیکول Epicuticule :خارجی ترین الیه پوست که از ترکیبات مختلف گوگردی، ازته و مواد چربی، مانند موم، تشکیل شده است. این الیه در برابر مواد شیمیایی مقاوم بوده و نقش اصلی آن جلوگیری از تبخیر و دفع آب از سطح بدن ماست. 2)کوتیکول بیرونی Exocuticule :این الیه در زیر اپی کوتیکول قرار دارد. سختی و استحکام پوست عمدتا به دلیل وجود این الیه است. در اثر ترکیب کیتین و آرتروپودین یک نوع پروتئین به نام اسکلروتین بوجود می آید. به این عمل اسکلروتیزاسیون Sclerotisation می گویند که سبب سخت شدن پوست بعد از عمل پوست اندازی می شود. 3)کوتیکول درونی cuticule Endo :سختی و تراکم این الیه کمتر از الیه فوق می باشد. خاصیت ارتجاعی بدن حشرات به خصوص الروها به علت وجود این الیه است.

هیپودرم یا اپیدرم Hypoderm:

زیر پوست الیهای زنده است که در زیر کوتیکول درونی قرار دارد و روی یک پرده نازک به نام غشای پایه واقع شده است. این الیه حاوی رنگدانه های متعدد و سلول های ترشحی مختلف و در هنگام پوست اندازی مسئول ترشح کوتیکول جدید است.کوتیکول در تمام قسمت های بدن از نظر سختی و نرمی یکسان نبوده و از صفحاتی به نام اسکلریت Sclerit تشکیل شده است که بوسیله قسمت هایی از کوتیکول نرم و بدون انقطاع به یکدیگر متصل شوند. این صفحات بندپایان را قادر می سازد تا بتوانند به راحتی حرکت کرده و جابجا شوند. قطعات کتینی اسکلریتها در داخل دارای تاخوردگی ها و فرورفتگی هایی است که آپودم Apodeme نام دارد که از نظر استحکام اسکلت خارجی و اتصال ماهیچهها اهمیت زیادی دارد. بدن بندپایان توسط موهای ظریف پوشیده شده است که مو Seta نامیده می شود. در مواردی که این موها سخت و خشن و احتماال منشعب باشند به نام درشت مو Bristle و اگر کامال پهن باشند فلس Scale نامیده می شوند.

دستگاه گوارش :

ساختمان، شکل و قطعات دهانی در بندپایان مختلف، متفاوت است. قطعات دهانی در حشرات جونده از قبیل سوسری ها که غذای جامد می جوند و حشرت خونخوار تفاوت های بسیاری دارند. در مجموع دستگاه گوارش شامل سه قسمت Stomodeum ،Midgut و Proctodeum است. دو قسمت اول و آخر منشا اکتودرمی داشته و از یک آستر کوتیکولی پوشیده شده است.روده قدامی Stomodeum :از حفره دهانی شروع می شود و شامل حلق، مری و پیش معده است و در برخی بندپایان قسمت خلفی مری اتساع یافته چینه دان را تشکیل می دهد که قبل از پیش معده قرار میگیرد. مجاری هر یک از واحد های غدد بزاقی به یکدیگر پیوسته شده و یک مجرای عمومی به نام هیپوفارنکس تشکیل میدهند که به قطعات دهانی منتهی می شود. روده میانی Midgut :بخش اصلی گوارش است که عمده عمل هضم مواد در آن انجام می شود. در برخی از حشرات یک غشا پریتروفیک وجود دارد که به صورت یک مایع چسبناک از سلول های مخصوص معده ترشح می شود. غشا مذکور از سائیدگی و فرسایش سلول های ترشحی معده به هنگام هضم غذا جلوگیری می کند. این غشا در رشد و نمو برخی از انگل ها نظیر تریپانوزوما و لیشمانیا در میزبان ناقل اهمیت دارد. روده خلفی Proctodeum :شامل روده باریک و روده بزرگ )رکتوم( و Anus است. در ابتدای این قسمت )در محل اتصال روده باریک به میدگات( لوله های سفید غیر شفاف به نام لوله های مالپیگی قرار دارند که به لوله گوارش متصل هستند. 

سیستم گردش خون:

خون حشرات معموال بی رنگ بوده و همولنف نامیده می شوند. سیستم گردش خون باز است و در ظاهر بسیار ساده است؛ قلب به صورت یک رگ پشتی در محفظه ای به نام پریکاردیوم واقع شده است. در اطراف قلب منافذی به نام اوستیا ostia وجود دارد که با انقباضات مکرر، همولنف توسط این منافذ وارد قلب می شود و به وسیله یک رگ قدامی در تمام سطح بدن پخش می شود فضای داخلی بدن بندپا هموسل نامیده می شود. اندام های مختلف در هموسل تحت تاثیر همولنف قرار می گیرند. همولنف نقشی در انتقال اکسیژن ندارد.

دستگاه تنفس:

برحسب نوع بندپایان، اشکال مختلفی از سیستم تنفسی وجود دارد. متداول ترین سیستم، سیستم تراشه ای است. منافذ تنفسی )استیگما یا اسپیراکل( در سطح خارجی بدن به تعداد مختلفی وجود دارند که این منافذ توسط مجاری تنفسی تحت عنوان تراشه به داخل بدن امتداد می یابد.تراشه ها منشعب شده تراشیول ها را می سازند. سطح داخلی تمامی این مجاری با پوشش کیتینی تحت عنوان Tenidia پوشیده میشود که مانع از روی هم خوابیدن جدار این مجاری در مواقعی که عاری از هوا می باشند. شکل دیگر در بندپایان آبزی در مرحله الروی و شفیره ای است که واجد آبشش هستند. این آبشش ها در بسیاری از بندپایان آبزی و یا بندپایانی که قبل از بلوغ در آب هستند مثل پشه ها وجود دارند. برخی از بندپایان فاقد هر گونه سیستم تنفسی هستند و صرفا تبادالت اکسیژن توسط تگومنت )جلد( آن ها صورت می گیرد )جرب های آاستیگماتا

دستگاه دفعی :

بر اساس نوع بندپا دستگاه های دفعی مختلفی وجود دارد ساده ترین شکل، لوله های مالپیگی tube Malpighian هستند که عمدتا در حشرات مشاهده می شوند. لوله های مالپیگی در محل اتصال روده میانی به روده خلفی است. در برخی انواع بندپایان مثل خرچنگ به جای لوله های مالپیگی، نفریدیا به صورت یک زوج در قاعده زوج دوم آنتن ها وجود دارند. در کنه ها هم لوله های مالپیگی و هم یک زوج غده تحت عنوان غدد کوکسال جود دارند که در نزدیکی کوکسای پاها قرار دارند.سیستم عصبی تمام بندپایان واجد یک گره عصبی نسبتا بزرگ در سر هستند عالوه بر این، یک حلقه عصبی دور مری هم دیده می شود که به این اعضا رشته عصبی- شکمی متصل می شود. رشته های عصبی تمام طول بدن را طی می کنند و از این رشتهها، انشعابات فرعی خارج می شوند. ممکن است در مسیر این رشته ها در بخش های مختلف گرههای عصبی کوچکتری هم وجود داشته باشند. اعضاء حسی مثل چشم ها، آنتن ها، موهای حسی، ابریشم های حسی توسط این رشته ها تعصیب می شوند. این مجموعه سیستم عصبی را تشکیل می- دهد.آنتن ها از اعضا حسی مهم هستند در واقع حواس مهمی مثل المسه، بویایی، در برخی حس شنوایی و همچنین جهت یابی مربوط به این آنتن هاست.

دستگاه تناسلی :

دستگاه تناسلی ماده ها شامل یک زوج تخمدان، یک زوج اویدکت و یک مجرای عمومی تخم (Uterus (و یک یا دو غدد ضمیمه است. این غدد با ترشحات چسبناک خود سبب چسبیده شدن تخم ها به سایر اشیا و یا بدن میزبان می شود. یکی از مهمترین قسمت های دستگاه تولید مثل ماده ها اسپرماتکا Spermatheca است که شامل یک تا سه مخزن است و در هنگام جفتگیری اسپرماتوزوئید ها در آن ذخیره می شود و در تشخیص برخی گونه های پشه ها و کک ها ارزش قابل توجهی دارد. حشرات تنها یک بار جفتگیری می کنند. دستگاه تناسلی نر شامل بیضه، مجرای خروج تخم deferens Vas و کیسه اسپرم vesicle Seminal است. حشرات همچنین دارای یک زوج چنگک تناسلی Genital که برای چسبیدن و نگهداری حشره ماده به هنگام جفت گیری بکار می رود و در مرکز آن پنیس قرار دارد.

pdf فرآيند هاي فيزيولوژي توليد مثل در دام ها محبوب

توسط در مقالات حوزه دام و طیور و کشاورزی Tagged in تولید_مثل, فرآیند_فیزیولوژی_تولیدمثل, فیزیولوژی 3211 دانلود

دانلود (pdf, 155 KB)

phisio tolidemesl dar dam.pdf

فرايند توليد مثل شامل مجموعه اي از وقايع فيزيولوژيكي مي باشد كه هر واقعه در زمان مناسب خود اتفاق مي افتد . دستگاه غدد درون ريز از طريق توليد هورمونها مسئول كنترل زمان بندي اين وقايع مي باشد . فرآيند توليد مثل در دام هاي مزرعه اي به عنوان يكي از مهمترين بخش هاي نظام دامداري ودامپروري ازجايگاهي ويژه برخوردار است. علت اين اهميت را مي توان در حفظ و نگهداري نس ل، آماده نمودن بستري مناسب براي برنامه هاي اصلاح نژاد، پرواربندي و دوره هاي منظم شيرواري جستجو نمود . اگر فرآيند فيزيولوژي توليد مثل تحت تاثير شرايط نامساعد محيطي قرار داشته باشد احتمالا" در ادامه نسل ها مشكلات زيادي بوجود آمده و حيوانات در خطر انقراض ق رار مي گيرند . فشار هاي فيزيولوژيكي ناشي از استرس گرمايي ، دوره آبستني (بخصوص در اواخر ) و دوره شيرواري نقش بسزايي در كاهش ظرفيت هاي توليد مثلي دام هاي ماده دارند. مطالعات نشان مي دهد كه درجه حرارت بالاي 27 درجه سانتي گراد بر روي مصرف خوراك، ضريب تبديل غذايي و عملكرد توليد مثلي تأ ثير دارد . لذا تغييرات محيطي نظير تهويه هوا، خنك كننده هاي تبخيري و موضعي، ايجاد سايبان، آب خنك و تازه و كاهشفيبر در غذاي مصرفي در ساعات گرم روز از عوامل كاهش اثرات زيان آور استرس گرمايي هستند . صفات توليد مثلي در مقايسه با ديگر صفات ما نند ميزان رشد يا توليد شير بيشتر تحت تأثير عوامل محيطي هستند